Kis Lélekszámú Települések Bajnoksága

2023.02.16. 10:40

Foci a kis falvaknak: kispályán kelt új életre a legnépszerűbb sportág

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a falvak körében a Kis Lélekszámú Települések Bajnoksága. A Magyar Labdarúgó Szövetség Békés Megyei Igazgatósága által két esztendeje életre hívott sorozat második éve jelenleg a félidejénél tart, de mind a bajnoki fordulóknak helyt adó települések és természetesen a csapatok is már készülnek a várhatóan márciusban folytatódó tavaszi szezonra.

Gajdács Pál [email protected]

Körösújfalu

A trófeát jelenleg a legfrissebb, decemberi adatok szerint 482 lelkes Körösújfaluban őrzik, melyet tavaly a békéscsabai Kórház utcai stadionban megrendezett döntőben nyertek meg a Geszt, a Kardos és a Nagykamarás előtt. Csapatuk az idei sorozatban sem áll rosszul, vezetik a III. csoportot, de Szabó Csaba polgármester szerint idén nehezebb a dolguk, pedig szeretnék megvédeni a címet.

– Az általam jól ismert Tóth Márton, az MLSZ Békés Megyei Igazgatóságától keresett meg, közölve, hogy van egy ilyen kezdeményezés, melyet azon települések számára találtak ki, ahol nincs lehetőség a nagypályás futballra – beszélt a kezdetekről a futballal maga is szoros kapcsolatot ápoló polgármester. – Több mint húsz ilyen kisközségről beszélhetünk. Egyből csatlakoztunk, és tavaly a Bélmegyer, a sorozattól idén visszalépő Murony és a Tarhos társaságában kezdtük el a küzdelmeket. Úgy éreztük, fontos, hogy legyen Körösújfaluban egy kis sportélet, mozogjanak a fiatalok, s az idősebbek.

Bár a bajnokságban a kispályás labdarúgás szabályai szerint 5+1 játékos lehet egyszerre a pályán, a sok mérkőzés miatt ennél nagyobb játékoskeretre, legalább 10-12 labdarúgóra van szükség.

– Nem volt annyira könnyű kialakítani a keretet, de megkerestünk néhány olyan, futballmúlttal rendelkező ismerőst, illetve helyi fiatalt, akik örömmel kapcsolódtak be – folytatta Szabó Csaba. – A szabályok szerint a csapatban nemcsak körösújfaluiak szerepelhetnek, ezért hívtuk sorainkba a vésztői barátainkat. Mondhatom, hogy jó csapat kovácsolódott össze. Rendelkezünk egy kis műfüves pályával, ahol tudunk edzeni. Amikor mi rendezzük az aktuális fordulót, mindig nagyon jó a hangulat, sokan kijönnek szurkolni és ilyenkor van egy kis vendéglátás is. Sajnos egy évvel ezelőtt elszakadt az Achillesem, amit még a mai napig érzek, ezért inkább csak a pálya mellől irányítom a csapatot.

A körösnagyharsányiak (zöldben) a gesztiek (kékben) és a biharugraiak (fekete) is lelkesen rúgják a bőrt

A felszerelést az önkormányzat biztosítja és az utaztatásban is segítséget nyújt.

Körösnagyharsányt a településvezető szerint közel 550-en lakják, az állandó lakosok száma 400 körül alakul. Ám lakói szeretik a sportot, különösen a labdarúgást.

Győri Zoltán polgármester kérdésünkre elmondta, hogy nem sokáig gondolkoztak azon, bekapcsolódjanak-e a 2021-ben kiírt kispályás bajnokságba.

– Legutóbb az 1980-as évek közepéig még a sarkadi térségi bajnokságban – ami a mai megye háromnak felel meg – szerepelt körösnagyharsányi csapat nagypályás pontvadászatban – emlékezett Győri Zoltán. – A településen nagy hagyománya van a focinak, már a második világháború után is létezett nálunk nagypályás csapat, amikor kerékpárral és szekérrel mentek az emberek a mérkőzésekre.

Győri Zoltán szavai egybecsengenek polgármester kollégájával, nekik sem volt egyszerű csapatot verbuválni, van néhány játékosuk a szomszéd településekről is. Mezeket más csapatoktól kaptak, így semmi akadálya sem volt annak, hogy pályára lépjenek.

– Az eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy érdemes volt fáradoznunk, hiszen a faluban érdekli a foci az embereket, kijönnek a mérkőzésekre és még el is kísérnek bennünket más fordulókra is, így Gesztre, Biharugrára és Köröszakálra is.

Győri Zoltán nemcsak beszél a futballról, hanem műveli is, a tavalyi bajnokságban ontotta a gólokat.

– Körösnagyharsány a többi településsel együtt amolyan zászlóvivője ennek a kezdeményezésnek, bátorítunk más falvakat is, hogy kapcsolódjanak be a bajnokságba, nagyon jó közösségépítő, házigazdaként megvendégeljük a csapatokat. Élményt ad a futballistáknak, de a nézőknek is! – mondta a falu első embere, vagy ahogy ő mondja: a falu első szolgája.

Végezetül szólaljon meg Tóth Márton, a bajnokság ötletgazdája, szervezője:

– Megmondom őszintén, még magam is meglepődtem, hogy a településeken mennyire pozitívan fogadták a kezdeményezést! – árulta el az MLSZ Békés Megyei Igazgatóság koordinátora. – Minden fordulónak, különleges hangulata van, jó érzés tölt el, amikor látom a csapatok és a szurkolók lelkesedését. Nem szeretnénk itt megállni, vannak még falvak, akiket meg fogunk keresni, invitálni, hogy nevezzenek be!

Hajdúsági résztvevők 

Az előző év résztvevői közül a Kétsoprony nem nevezett, a Kardos csapata pedig a III. osztályban, nagypályán vitézkedik. Helyettük két Hajdú-Bihar megyei település, Újiráz és Körösszakál csapatai neveztek. Sokáig úgy volt, hogy Kertéssziget is bekapcsolódik az idei küzdelmekbe, ám ez végül csak terv maradt.

Innen folytatják tavasszal

Állás az őszi szezon után: I. csoport: 1. Geszt 25 pont (18–6), 2. Körösszakál 18 (15–17), 3. Körösnagyharsány 13 (11–15), 4. Biharugra 13 (8–14). II. csoport: 1. Körösújfalu 28 pont (35–15), 2. Bélmegyer 21 (34–16), 3. Tarhos 17 (26–27), 4. Újiráz 2 (4–41). III. csoport: 1. Nagybánhegyes 21 pont (25–15), 2. Almáskamarás 19 (13–11), 3. Gerendás 18 (21–15), 4. Nagykamarás 8 (12–30). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában