Röplabda

2022.12.12. 09:17

Egyéni és csapatszinten is jól állnak a csabai lányok féltávnál

A MÁV Előre SC-St. Solar elleni december 3-i mérkőzéssel erre az évre befejeződött a női röplabda Extraliga őszi szakasza a bajnoki ezüstérmes Swietelsky-Békéscsaba számára. Féltávnál – amikor már mindenki játszott mindenkivel – érdemes megnézni a statisztikai mutatókat. A békéscsabai klub hivatalos honlapján közölt összeállításból kiderült, hogy a jelenleg a Vasas Óbuda mögött második helyen álló csabaiak több rangsorban is az első helyen állnak.

G. P.

Fotó: BRSE/Facebook

Hét forduló után a Swietelsky-Békéscsaba játszotta (a Kaposvárral holtversenyben) a legkevesebb szettet, 24-et, ennek ellenére Tóth Gábor együttese büszkélkedhet a legtöbb ásszal (43). A viharsarkiak ugyancsak listavezetők a blokkal szerzett pontokban (3,0/szett), valamint a megnyert és elvesztett pontok arányában (1,326) is. Ezen kívül a DataVolley tanúsága szerint féltávnál a Békéscsaba a második legjobban fogadó csapat, ebben a tekintetben csak a Nyíregyháza előzi meg az együttest.

Az egyéni teljesítményeket tekintve a tavaly Extraliga-rekordot felállító békéscsabai Marta Drpa idén sem fogja vissza magát a termelésben, 4,88 pont/szettes átlagával a második helyen áll a rangsorban. A top 20-ban még több békéscsabaival is találkozhatunk: a bolgár Ralitsa Vaszileva 11. (3,47), a török Ceyda Aktas 13. (3,43) és a saját nevelésű Glemboczki Zóra 20. (2,88).

A legjobb nyitók között is találunk békéscsabai játékost, Bodnár Dorottya 11 ásszal vezeti a kategóriát, Vaszileva, Drpa és Pintér Andrea 6-6 ásszal a 13. helyen áll holtversenyben. Támadási hatékonyságban is előkelő helyet foglalnak el a csabaiak: az amerikai Kathryn Sullivan 50 százalékkal a 2., Drpa 47 százalékkal a 3., Glemboczki és Aktas 37-37 százalékkal a 15. helyet foglalja el.

A feladók tekintetében is a szűk élmezőnyhöz tartoznak a csabai lányok: a DataVolley értékelése alapján az ukrán Viktoria Olinyik az első, Bagyinka Fanni pedig a 3. leghatékonyabb játékos ezen a poszton.

A védekezés tekintetében sem állnak rosszul a csabaiak. A blokkokban Pintér vezet 1,26-os szettenkénti átlaggal, és Bodnár is felfér a dobogóra 0,92-es értékével. Nyitásfogadásban Glemboczki Zórát (10.) és Ceyda Aktast (20.) is felfedezhetjük a legjobb 20 között.

A statisztikák alapján összeállított, „szezonfelező” álomcsapat kezdőjébe három békéscsabai játékos is bekerült, ami a legmagasabb szám: Viktoria Olinyik feladó-, míg Pintér Andrea és Bodnár Dorottya centerposzton képviseli a csabai színeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában