Kézilabda

2022.09.24. 07:13

A Székesfehérvárt fogadja a női NB I.-ben az újonc ENKSE

Az alsóházi csatározások szempontjából rendkívül fontos mérkőzés vár a női kézilabda élvonalban a Békéscsabai Előre NKSE-re, amelynek égető szüksége lenne az első pontokra.

Papp Bálint

Fotó: Für Henrik

Két hét elteltével lép ismét pályára a női NB I.-ben az újonc Békéscsaba, amely szombaton az Alba Fehérvár KC-t fogadja. Azt már az idényrajt előtt jó eséllyel meg lehetett tippelni, hogy a két együttes közvetlen riválisnak számít majd a bentmaradásért vívott küzdelemben. Az alsóházi helyezkedés szempontjából tehát rendkívül fontos találkozó vár a lila-fehérekre. A Papp Bálint által irányított együttes első bajnoki pontjaira hajt, hiszen az eddigi két meccsen sem a Dunaújváros (26–30), sem pedig a Vác (20–28) ellen nem sikerült pozitív élményekkel zárni. Az Alba az idény első összecsapásán tíz góllal alulmaradt az esélyesebb Debrecennel szemben, legutóbb, szeptember 9-én pedig döntetlent játszott a Dunaújvárossal a Fejér megyei rangadón.

Az eddigi két meccs alapján kijelenthető, az értékes pontok megszerzésére csakis akkor nyílhat esélye a Békéscsabának, ha minimalizálni tudja a rövidzárlatokat a játékában és jócskán emelni tudja a hatékonyságát a helyzeteket értékesítésében, ellentétben az újvárosiakkal és a váciakkal vívott mérkőzéseken, amelyeken súlyos árat fizetett ezekért a hibákért. Tisztán látszik, hogy az élvonalban egyszerűen nem férnek bele a néhány perces kihagyások és hullámvölgyek, mert a rivális azonnal megbünteti ezeket a figyelmetlenségeket.

– A célunk, hogy nyerjünk és itthon tartsuk a két pontot. Természetesen tudjuk, hogy a Székesfehérvár is ezzel a szándékkal, nem feltartott kezekkel érkezik hozzánk. Minden egyes pont rendkívül fontos a bajnokságban, ezért meg kell oldanunk ezt a feladatot – mondta hírportálunk érdeklődésére a mérkőzés előtt, Papp Bálint a békéscsabaiak vezetőedzője. – A nyári felkészülés során testközelből láthattuk a fehérváriakat a hazai rendezésű Szabó Károly emléktornán, még, ha akkor végül elkerültük egymást és ellenük nem játszottunk. Vannak rutinos játékosok a rivális keretében, de az FKC-nál sincsenek sokan, az ő játékoskeretük sem annyira mély.

A csabaiak fiatal trénere szerint fontos lesz, hogyan tudják megállítani az ellenfél átlövőit.

– Illetve jó lenne könnyű gólokat szerezni, mert ezt eddig hiányolom a játékunkból – szögezte le Papp Bálint. – Ehhez viszont roppant masszív és jó kapusteljesítmény és védekezés kell, ebből kellene gyors gólokat lőnünk. A ki nem kényszerített hibák számát is csökkentenünk kell. Az a csapat nyeri meg a szombati bajnoki mérkőzést, amelyik stabilabb a védekezése a kapusteljesítménye, továbbá többször talál be indulásból és nem felállt fallal szemben kell többször játszania.

A novemberi Európa-bajnoki szünet előtt az ENKSE még két bajnokit vív a másik újonc NEKA (október 15.) és az MTK (október 21.) ellen.

NB I., nők, 3. forduló. Szeptember 24., szombat. 16.00: Dunaújvárosi Kohász KA–MTK Budapest. 18.00: EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE–Alba Fehérvár KC, Kisvárda Master Good SE–Moyra-Budaörs Handball. A NEKA–Praktiker-Vác és a DVSC Schaeffler–Motherson Mosonmagyaróvári KV mérkőzések péntek késő este értek véget. Korábban játszották: FTC-Rail Cargo Hungaria–Érd 34–26, Győri Audi ETO KC–Siófok KC 33–26.

Giricz Laura, az ENKSE csapatkapitánya: – Leginkább a koncentrációban kell előrelépnünk. Illetve arra kell törekednünk, hogy minél egyenletesebb teljesítményt nyújtsunk, tehát az eddig jellemző jelentősebb hullámvölgyeket ki kell iktatnunk a játékunkból. Szoros, feszült mérkőzés előtt állunk szombaton. Célunk, hogy a következő három összecsapásból minimum négy pontot begyűjtsünk, és ebben a hétvégi pontok különösen lényegesek.

Tabella

  1. Győr 4 – – 133–91 8

  2. Debrecen 3 – – 104–74 6

  3. FTC 3 – – 90–71 4

  4. Mosonmagyaróvár 2 – 1 94–77 4

  5. Vác 2 – – 54–42 4

  6. Dunaújváros 1 1 1 83–92 3

  7. Siófok 1 – 2 76–84 2

  8. Kisvárda 1 – 2 78–95 2

  9. Érd 1 – 3 103–134 2

10. Fehérvár – 1 1 49–59 1

11. NEKA – – 2 55–59 0

12. MTK – – 2 52–63 0

13. Békéscsaba – – 2 46–58 0

14. Budaörs – – 2 45–63 0

A legendákat köszöntik szombaton

A szombati Békéscsaba–Székesfehérvár mérkőzés szünetében a lila-fehér klub ünnepélyesen köszönti a legendáit, az 1982-es bajnoki ezüstérmes és az 1992-ben NB I.-es bronzérmes garnitúrák tagjait a városi sportcsarnokban.

Negyven és harminc évvel ezelőtt is dicsőséges időket éltek meg a csabai női kézilabdázásban. A Békéscsabai Előre Spartacus a legendás Szabó Károly vezetésével 15 győzelemmel, egy döntetlennel és hat vereséggel, 519–455-ös gólkülönbséggel, 31 pontot szerezve lett bajnoki második a korszak nemzetközi szinten is meghatározó együttese, a Vasas mögött és a Bakony Vegyész előtt.

Tíz évvel később az Előre a játékosként 102-szeres válogatott, olimpiai negyedik, világbajnoki bronzérmes Csulik Pálné Bozó Éva irányításával zárt harmadikként az élvonalban 32 ponttal, 10 vereség mellett 15 győzelmet és 2 döntetlent elérve az idényben. A mai napig ezek az ENKSE-történelem legjobb bajnoki helyezései. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában