Súlyemelés

2022.08.21. 19:22

A békéscsabai tehetség kőkemény felkészülésen van túl

A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület 14 éves reménysége új magyar rekordokat állított fel a lengyelországi korosztályos Európa-bajnokságon.

Papp Bálint [email protected]

A közelmúltban Lengyelországban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon tették le a névjegyüket fiatal Békés megyei súlyemelő tehetségek. A 14 éves békéscsabai Garamvölgyi Kasszandra az U15-ös kontinenstornán a 49 kg-osok között szakításban 57 kg-mal zárt, lökésben 74 kg-val fogásnemi országos csúcsot ért el (a korábbi rekord is az övé volt), a hatodik helyezést eredményező 131 kg-os összetett eredménye pedig korosztályos magyar csúcs. Az U17-es Eb-n a Békési TE 89 kg-os reménysége, Nagy Zsolt nyolcadik lett 265 kg-os összeredménnyel (szakítás: 118, lökés: 147).

 

– Tíz héten keresztül gyakorlatilag edzőtábori körülmények között készültünk itthon az Európa-bajnokságra Kasszandrával. Tíz edzése volt hetente, tíz héten át és profi módon hozta a testsúlyát is, ahhoz képest, hogy csak tizennégy éves. Iszonyatosan megküzdött ezért az Eb-ért, ahol nagyon kemény mezőny gyűlt össze, ami még engem is meglepett – beszélt tanítványa, Garamvölgyi Kasszandra Eb-szerepléséről lapunknak Bökfi János, a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület vezetőedzője. – A tavalyi eredményéhez képest mindenki, így Kasszandra is sokat javult. A kezdőfogását sajnos elhibázta, túlizgulta, de utána szépen korrigált. Szakításban kilencven százalékosan teljesített, mert reménykedtem egy ötvenkilenc kilós eredményben, lökésben viszont fergetegesen jól teljesített, amivel abszolút meglepett engem is. Jól felkészült és szépen versenyzett, jól helytállt magáért, a klubért és a városért. Lökésben két kilóval maradt le a dobogóról, szóval nincs olyan óriási távolságra a nemzetközi elittől. Látjuk az utat, folytatjuk az edzéseket. A sok munka tényleg visszaköszön, ez az Eb-n is kiderült.

Bökfi elmondása szerint az Eb mezőnye tényleg rendkívül erős volt, az élmezőny tagjai szinte már felnőtt eredményeket produkálnak, miközben csak 14 és 15 évesek (2007 és 2009 között születtek). Ezekben a lányokban viszont hihetetlen munka van, ahogyan Garamvölgyi is nyolc éves koruktól kezdve már súlyt emelnek, tehát sokuk már hat éve dolgozik és készül folyamatosan.

A békéscsabai klub versenyzői szeptember elején a romániai Aradon szerepelnek egy nemzetközi versenyen. Garamvölgyi is pódiumra lép, csakúgy mint a serdülő és a junior országos bajnokságon az ősz folyamán.

A Fekécs testvérek remekeltek Kecskeméten

Augusztus közepén immár huszonkettedik alkalommal rendezték meg Kecskeméten a Messzi István-emlékversenyt. A 1988-as, szöuli olimpián ezüstérmes, 1991-ben autóbalesetben elhunyt legendás súlyemelőről méltóképpen emlékeztek meg a Békés megyei indulók is, A Békési TE két kiválósága, Balog János tanítványai, Fekécs Szilárd és öccse Gergő is parádézott a Hírös Városban. A 18 éves Fekécs Szilárd (aki az U20-as Eb-re is készül) 138 kilós szakítással és 166 kilós lökéssel tovább javította saját rekordjait a junioroknál 81 kg-ban, 302 kg-ról 304-re javította összetett magyar csúcsát. A 67 kg-os Gergő a serdülőknél remekelt: lökésben 125 kg-ra emelte a korosztályos hazai rekordot, amely összetettben immár 218 kg – az utánpótláskorúaknál az abszolút versenyben csak három juniorinduló tudta megelőzni.

A csabai klub – ahogyan eddig minden emlékversenyen, így idén is ott voltak Bökfi Jánosék – két serdülő indulóval, a 15 éves Szabadi Lucával (76 kg) és Gulyás Milánnal (67 kg) szerepelt a kecskeméti viadalon. Szabadi egyéni csúccsal első lett kategóriájában. Gulyás szintén egyéni csúccsal másodikként zárt Fekécs Gergő mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában