galériával

2021.07.04. 11:24

Sportolással ünnepelték az évfordulót Kondoroson

Már a kora délelőtti órákban megteltek a sportpályához közeli utcák a városban, ahol a Kondorosi Torna Egylet megalapításának 100. évfordulóját ünnepelték szombaton, méltó módon.

Gajdács Pál

Bár a sportos programok nagy része a legnépszerűbb labdarúgás körül forgott, a településen létező összes sportág felvonult. A Kondorosi Atlétika SE gyerekeknek szervezett futóversenye vezette fel a napot, és a lelátó melletti pályán a helyi tenisz egyesület páros tornája is elkezdődött.

Mindeközben a rendezők, segítők és persze a főszereplők, a labdarúgók már szorgos hangya módjára készültek a nagy napra.

Kunstár János, aki 15 évig edzette a kondorosi labdarúgó-csapatot, hol itt, hol ott bukkant fel, folyamatosan figyelte, ellenőrizte, hogy minden flottul megy-e. Bár már korán sok százan ültek a lelátón, s támaszkodtak a pályát övező korlátra, még nem volt teljesen elégedett az érdeklődők létszámával, később már, ahogy sorjázott a nép az lehetett.

Fotó: Kollár Attila

Megérkeztek a Fradi öregfiúk is jól csengő nevekkel: a ’80-as évek generációjából Bánki József, az első Bajnokok Ligája-csapatból Zoran Kuntics, vagy az Ajaxban is megforduló gólzsák, Fischer Pál, a Békéscsabai Előre egykori kedvence, Balog Zoltán.

Háromszor 20 perces mérkőzésen szórakoztatták a nagyérdeműt, az ellenfél pedig az id. Somogyi János által felkészített KOTE válogatott, szintén remek játékosokkal (Kajári, Benczúr, Süli, Kerekes, Szűcs, Hanyecz B., Kasik, Klimaj, Borgulya, ifj. Somogyi, Palyusik), majd Janis János és Ancsin György csapata (Szabó P., Vajgely, Hanyecz H., Pusztai, Kurucz Gy., Szeverényi, Kajtár, Rafaj R., Harangozó, Farkas J., Boér Zs.) volt, legvégül pedig a helyi öregfiúkból összeálló team. A szünetekben a helyi kick-bokszosok tartottak bemutatót, illetve a Blue Gym Aerobik Szabadidő Club és DSE reménységei vonultak fel és ragadtatták tapsra a kilátogatókat. Ezután remek csatát vívott egymással a Kondorosi Öregfiúk a csorvási Öregfiúkkal.

Sürgött-forgott a KOTE korábbi elnöke, Tímár Zoltán, aki a Fradi öregfiúk Kondorosra hozatalában vállalt oroszlánrészt, és a jelenlegi vezető, Korcsog István is, aki a megnyitón Dankó Béla MLSZ elnökségi tag, országgyűlési képviselő és Ribárszki Péter polgármester köszöntője után „Hajrá KOTE!” felkiáltással adott biztatást a klub újabb száz évére.

Dankó Béla: az elmúlt évszázadban sok sportág megfordult a KOTE-n belül /Fotó: Bankó Tamás/

A felállított nagy színpadon a megannyi kondorosi sportoló, futballistát felnevelő Pljesovszki Mihály vehetett át elismerést. A 83 éves testnevelő meghatottan emlékezett a szép időkre.

– Negyven évig voltam benne a sportban, a labdarúgásban, voltak nehéz, de nagyon szép időszakok is.

– Mindig megpróbáltam a legtöbbet kihozni a helyi fiatalokból. Pályám során ezernél is több gyerek fordult meg nálam. Többen az élvonalig jutottak, Kurucz Ádám, Szebegyinszki András, Bánáti Imre, vagy Kasik Zsolt. Bárhol dolgozzak is, mindenhol az volt az első, hogy sportpálya épüljön. Korosztályos csapataimmal svédországi, szlovák, németországi, franciaországi és spanyolországi tornákon szerepeltünk, utóbbi országból – ahol neves francia és a Barcelona csapatai szerepeltek – két évtizeddel ezelőtt kupagyőzelemmel tértünk haza. Miközben beszélgettünk a centerpályán folyamatosan zajlottak a labdarúgó-mérkőzések, köröztek a fogathajtók. A helyi korosztályos labdarúgók bemutatóját, délután a Békés megyei polgármesterek találkozója követte, melynek keretében a Borsod és a Heves-Nógrád megyei igazgatóság csapatai, valamint a Békés megyei MLSZ válogatott tornája zajlott.

Délután Katus Attila világ- és Európa-bajnok, életmód tanácsadó vezényelt közös tornát. A nap zárásaként az Ismerős Arcok adott nagy sikerű koncertet.

Elszakíthatatlan személyes kötelék

Dankó Béla, az MLSZ elnökségi tagja, és Békés megyei társadalmi elnöke visszatekintéssel kezdte, miután megszólítottuk:

– Amikor erre a napra készültem, Csókási Károly, a helyi hentes jutott eszembe. Ez egy nagyon szép történet, a helyi Minarik Edeként gondolta úgy, hogy kell egy csapat és száz esztendővel ezelőtt elindította ezt a folyamatot. Rá mindig hálával fogunk emlékezni. Személyes élményként elmondhatom, hogy magam is itt futballoztam Kondoroson. Egy-két sérüléstől eltekintve csak pozitív élményem van a fociról. Jó közösségben voltam, jó látni azokat az embereket, akikkel együtt futballoztam. Eszembe jut édesapám is, akit nemrég veszítettünk el. Ő nagyon sokáig futballozott itt Kondoroson. Nagyon tehetséges labdarúgóként tartották számon, mesélte, hogy az ötvenes évek elején az Aranycsapat előtt ifjúsági Magyar Kupa-döntőt játszott a Népstadionban, telt ház előtt. Hazacsábították a szülőfalujába és végül itt futballozott, pedig a tehetsége alapján játszhatott volna magasabb szinten is. Az ő példája is benne volt, hogy megszerettem a futballt.

Dankó Béla pályára is lépett /Fotó: Imre György/

- Sokan megmozdultak, az egész közösség magáénak érzi ezt a mai rendezvényt – mondta el Dankó Béla, majd hozzátette, hogy ugyan a focival kezdődött a KOTE története, de az elmúlt évszázadban sok sportág megfordult a KOTE-n belül és fontosnak tartották, hogy megszólítsák az összes Kondoroson működő sportágat, szakosztályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában