Súlyemelés

2021.06.12. 12:16

Három megyei érmes az ORV-n

A napokban tette közzé a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) a két éve kezdődött kvalifikációs versenysorozat végeredményét, amelyben a már az olimpiai súlycsoportokba benevezett versenyzők névsora látható ami még változhat, ha lesznek országok akik visszalépnek (de erre kicsi az esély).

V. L.

A napokban tette közzé a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) a két éve kezdődött kvalifikációs versenysorozat végeredményét, amelyben a már az olimpiai súlycsoportokba benevezett versenyzők névsora látható ami még változhat, ha lesznek országok akik visszalépnek (de erre kicsi az esély). A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sport Egyesület versenyzője Mitykó Veronika 18 évesen kezdte gyűjteni a pontokat és fiatalkora ellenére nagyon szépen haladt előre, a végjáték pedig kimondottan jól sikerült! Ennek köszönhetően a 19. lett a 76 kg-os súlycsoportban. Az olimpián korlátozott a létszám, csak tizennégy súlyemelő vehet részt a versenyeken súlycsoportonként. A magyarok közül Szuromi Tímea a 19. lett a 87 kg-osok között, míg Árva Cintia a 22. az 59 kg-ban.

Bökfi János, a válogatott csabai súlyemelőnő edzője elmondta, a kvalifikációs sorrendet a két év alatt megszerzett pontok alapján állítják össze, eszerint alanyi jogon az első kilenc jut ki Tokióba, a maradék öt sportoló pedig a kontinensek legjobbjaiként, vagy rendezőként vehet részt. Mitykó Veronika számára a legjobb európai kijutó hely elérése lehetett a cél, ehhez azonban a svéd Strenius Patrícia Carolinét kellett volna megelőznie, aki 2688 pontot gyűjtött, és 230 kg-os összetett eredménye van, ő a 9. helyen jutott ki az olimpiára! Mitykó Veronika 1683 pontot tudott gyűjteni, ami a fiatalkori gyengébb eredmények miatt kevésnek bizonyult.

Az edzőtől megtudtuk, hogy pozitívan állnak a folytatáshoz, hiszen Veronikának van másfél éve arra, hogy újult erővel elkezdje a 2024. olimpiai kvalifikációt. Ahhoz, hogy három év múlva érett versenyzőként ott legyen a párizsi olimpián összetettben 25 kg-t kell fejlődnie, ami ideális körülmények között elérhető.

Három Békés megyei súlyemelő vett részt a lengyelországi Sieblicében megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén (ORV), ahol 4 ország csapatai szerepeltek. A békéscsabai Garamvölgyi Kasszandra a 18 éven aluliak között kitűnő egyéni csúccsal hat jó gyakorlatot mutatott be élete első nemzetközi versenyén, és 111 kg-mal zárt. Az 50 kg-os szakítással, és 61 kg-os lökéssel sokban hozzájárult a csapat ezüstéremhez. Mitykó Veronika a 20–23 évesek csapatának legjobbjaként 191 kg-mal megnyerte az abszolút versenyt is a Sincler-számítás alapján (88 kg-os szakítás, 103 kg-os lökés). A magyar csapat itt is ezüstérmes a rendezők mögött. A férfiak 18 éves csapatában a békési Fekécs Szilárd 130 kg-os szakítás, és 155 kg-os lökés országos ifjúsági csúccsal nyerte az abszolút első helyet (285 kg), a magyar csapat második lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában