Birkózás

2020.12.11. 16:27

A felnőtt világkupán szerepel Szél Anna

Hétfőtől rendezik a női versenyeket a belgrádi egyéni birkózó-világkupán. A viadalt megelőző utolsó edzőtábora a tatai volt a Ritter Árpád vezette magyar női válogatottnak. Szerbiában három hölgy képviseli hazánkat, az összetartáson tizenkét magyar lány volt jelen az olasz, a spanyol és a bolgár sportolók mellett. A megmérettetés előtt a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) honlapján jelent meg egy beszélgetés a szövetségi kapitánnyal, amiből idézünk.

Verasztó Lajos

Az orosházi Szél Anna idei felnőtt magyar bajnokként lehet ott a szerb fővárosban /Fotó: MBSZ/

Fotó: Martin Gabor

Az utazók között ott lesz 62 kg-ban Szél Anna, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub ifjúsági olimpiai ezüstérmes, kétszeres kadett Európa-bajnok versenyzője is.

Ritter Árpád így fogalmazott a felkészülésről: – Legutóbb november elején, a lengyelországi viadalon vettünk részt nemzetközi táborban, amely viszonylag jól sikerült. A helyzet az, hogy nagy szükség van arra, hogy külföldiekkel együtt készülhessünk, hiszen idehaza ismerik egymást a sportolók, kevesebb impulzus éri őket, ezáltal motiválatlanabbá váltak. Tatán számos kontrollmeccsen küzdöttünk, amelyeken hullámzóan szerepeltünk.

Az orosházi Szél Anna idei felnőtt magyar bajnokként lehet ott a szerb fővárosban /Fotó: MBSZ/

Az egyértelműen látszik, hogy fásultabban, valamelyest kevesebb dinamikával mozognak a lányok. Belg­rádban a háromszoros világbajnoki bronzérmes, Eb-győztes Barka Emese (57 kg), Szél Anna (62 kg) és a kontinensbajnokságon ezüstérmes Németh Zsanett (76 kg) lép szőnyegre. Dénes Mercédesz a térdével, Galambos Ramóna a bokájával, Sastin Marianna pedig a vállával bajlódik, így nem számíthattam rájuk. Gondoltam arra, hogy bevetem a Szél Annával nagyjából egyidős fiatalokat, ám erre amiatt nem kerülhet sor, mert a koronavírussal bajlódnak. Nagyon rossz időpontban szervezik a viadalt, ám a lányoknak szükségük van a megmérettetésre.

Az esélyekről a következőket mondta a női kapitány. – Európából sokan jönnek, világviszonylatban viszont kevesen, és azok az országok, amelyek indulnak, általában nem teljes csapattal. Arra számítok, hogy olyan lesz, akár egy nagyon erős kontinensviadal. Persze szeretném, ha mindhárman az éremcsatáig jutnának, de különböző felkészültségi állapotban vannak a hölgyek. A legnagyobb esélye egyértelműen Emesének van, viszont Annát és Zsanit sem írnám le. Azt kijelenthetem, hogy kiválóan edzenek, beleállnak a munkába, ­meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Az a legfontosabb, hogy minél több meccsen küzdhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában