Repülős sportok

2020.06.09. 12:41

Végre lesznek versenyek

A koronavírus-járvány lecsengésével lassan éledeznek a repülős sportok is. A vitorlázórepülősök, ejtőernyősök és sárkányrepülősök életét talán nem befolyásolta annyira a pandémia, mint a csapatsportágakét, hiszen a felkészülési időszakot ugyan alaposan lerövidítette, ám a versenyek többségét megtudják rendezni. A Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület vezetői a békéscsabai helyzetről adtak képet.

Gajdács Pál

Egy korábbi felvétel a csabai ejtőernyősök nagy hagyományú versenyéről, a Viharsarok Kupáról

Kovács Bertalan, a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy egyelőre még csak az ilyenkor szokásos képzések zajlanak.

– Három napon vagyunk túl, és a megszokott rendben végezzük a vitorlázórepülős-képzéseket – mondta az elnök, hozzátéve, hogy május 11-e óta a műszaki légi alkalmassági felülvizsgálati bizonyítványok is elkészültek.

Idén sem marad el a már hagyományosnak tekinthető vitorlázórepülő-tábor, amely július 4-én kezdődik – mondta el az elnök. – A tábor nyitott, így előre nehéz megmondani, hogy hány repülős érkezik, akik sokszor a családjukat is elhozzák. Van, aki egy, van, aki két hetet tölt el Békéscsabán, az időtartam persze függ az időjárástól, a repülési körülményektől is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy húsz–harminc repülős rendre részt vett ezekben a táborokban.

Kovács Bertalantól megtudtuk még, hogy repülőseik aktívak, a három-négy versenyző mellett további öt-hat ­növendéket oktatnak klubjukban.

Egy korábbi felvétel a csabai ejtőernyősök nagy hagyományú versenyéről, a Viharsarok Kupáról

Már zajlanak a Magyar Vitorlázórepülő Rally Kupa előkészületei. Bár az első két futam elmaradt, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség honlapja szerint az őcsényit június 13. és 14. között megrendezik. A békéscsabai futamot, a vitorlázórepülő-tábor idején, július 10–12. között rendezik meg. S ha már a versenyeknél tartunk: a 65. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság helyszíne idén Kecskemét-Matkópuszta lesz június 19. és 28. között.

Az eseményen ott lesz a békéscsabai Laurinyecz Sándor is, akinek idén a nemzeti bajnokság jelenti az egyetlen jelentős versenyt.

– A világversenyeket törölték 2020-ban, ezért számomra is csak a nemzeti bajnokság lesz mint rangos viadal. A törlés miatt a válogatott gépét nem tudom igénybe venni, ezért magam béreltem egyet. Az ASW-19-es típusú géppel a klubosztályba adtam le a nevezésemet – mondta a sokszoros bajnok repülős.

Az ejtőernyősök lemaradásban vannak a vitorlázórepülősökhöz képest, hiszen a koronavírus-járvány idején szüneteltek az ugrások.

Gálfi Roland, a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület ejtőernyős-szakosztályának vezetője szerint, ha lassan is, de beindul a szakágban az élet.

– A járvány idején a csabai repülőtér is le volt zárva. A kluboknál még tervezik az idei évet, ahogy mi is. Ahogy tudom, van már néhány klub, ahol elkezdték az ugrásokat, így például a nyíregyháziak is. Mi még nem ugrottunk, az ernyőink bevizsgálását is ezután fogjuk elvégezni. Úgy tervezzük, hogy május végén, június elején tartanánk meg az első edzéseket. Szeptemberben megrendezzük a több évtizedes hagyományra visszatekintő Viharsarok Kupa célba ugró versenyt, amely a negyvenkettedik ilyen eseményünk lesz.

Ugrásszámban alapos lemaradásban vannak az ejtőernyősök

A gyulai Krajcsi Pál évek óta járja a nemzetközi viadalokat, évente több világkupán és Kelet-Európa-kupán vesz részt. Egy versenyidőszaknak már 90-100 ugrással a háta mögött vág neki, ehhez képest május utolsó hétvégéjén teljesítette az első néhányat, ilyentájt már 40-50 ugrásnál szokott tartani.

– Versenyzőtársaimmal Kaposújlakon töltöttünk el három napot, sajnos a szeles idő nem igazán kedvezett ­nekünk, jómagam is csupán kilenc ugrást tudtam végrehajtani. Az legalább olyan fontos volt, hogy végre személyesen is találkozhattam a csapat­társakkal – mondta a tapasztalt ejtőernyős. – A következő hetekben további edzésnapokat­ tartunk, legközelebb ismét Kaposújlakon. Az elképzelések szerint július 20-án következik az idei első megmérettetés, a szegedi Rolf Kupán.

Megtudtuk azt is, hogy a Kelet-Európa-kupa fordulói közül a moldáviait és a romániait nem törölték, Krajcsi Pál ezeken az alkalmakon szintén szeretne ott lenni július végén és augusztusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában