Atlétika

2020.05.01. 15:51

Ősszel dönt Anita

Szeptemberig még kivár a döntéssel, hogy elkezd-e egy új alapozást Márton Anita, vagy a családalapításra fókuszál. A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club világbajnok súlylökője a párizsi Európa-bajnokság törlése után nem tervez igazi csúcsformát erre az évre.

Gajdács Pál

Márton Anita így örült négy esztendővel ezelőtt az olimpián elért harmadik helyének /Fotó: AFP/

Fotó: AFP

Augusztus 25. és 30. között rendezték volna meg Párizsban a szabadtéri Európa-bajnokságot, amit a 2021-es versenynaptár zsúfoltsága miatt várhatóan már nem tartanak meg. Legutóbb 1967-ben fordult elő, hogy világverseny nélkül teljen el egy naptári év.

Márton Anita remek eredményeket ért el az elmúlt években

– Számított ilyen döntésre?

– Nem volt meglepetés az Európa-bajnokság törlése – válaszolta Márton Anita. – Régóta számítottunk rá, hogy ez bekövetkezik, úgy is fogtuk fel a munkát, ahogyan eddig. Augusztus elején talán rendeznek itthon egy versenyt, arra készülünk.

– Mennyire zavarják azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy még a jövőre elhalasztott olimpiát is törölni kell, amennyiben a világjárvány jövőre is kitart?

– Valószínűleg én a sok közül azon kevesek közé tartozom, aki számára megkönnyítené a döntést a jövőmet illetően. Ha törölnék az olimpiát, az az eredeti terveimhez ideális lenne. Szeptemberig még kivárok, és eldöntöm, hogy belekezdjek-e egy új alapozásba – utalt Márton Anita a családalapítás lehetőségére, amire eredetileg a tokiói olimpiáig vártak volna. – A Luxemburgban élő nagybátyám már két-három hete találkozott a helyi sajtóban ilyen információkkal, amelyek egészen pontosan arról szóltak, hogy mi történik akkor, ha az olimpiát 2022-ben, a téli ötkarikás játékokkal egy időben rendeznék. Valamikor volt már rá példa. Véleményem szerint a japánok olyan hatalmas összeget beletettek már az olimpiába, hogy egy újabb halasztás, esetleg törlés hatalmas bukást jelentene. A legrosszabb a bizonytalanság, amikor nem tudjuk, hogy mire számíthatunk. Hasonló cipőben jár a nálam több mint három évvel idősebb kétszeres világbajnok német Christina Schwanitz is, aki Tokió után teljesen befejezte volna, és az ikreik mellé még vállalt volna egy babát.

– Mostanság több ideje marad más tevékenységekre is. Mi az, amivel eltölti a szabadidejét?

– Próbálok a nagyszüleimnek segíteni. Az egyik nagymamámnak van egy kis Tisza-parti nyaralója, ott igyekszem rendet tartani. Emellett nekik és a szüleimnek is bevásárolunk. Nehezen viselik már ezt a bezártságot, de sokat beszélünk telefonon, vagy a ház előtt, a kerítésnél váltunk néhány szót. Nem egyszerű a helyzet, de semmi gond nincs, mindenki egészséges, ám azért ott van bennünk a félsz, nehogy valami baj történjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában