Labdarúgás

2020.05.10. 09:46

Akad még tennivaló a következő évekre

Harmadik ciklusát kezdheti a Magyar Labdarúgó-szövet­ség elnökségi tagjaként Dankó Béla, aki 21 esztendeje lett alelnök a Békés megyei szövetségben, melynek másfél évtizede társadalmi elnöke.

Gajdács Pál

Dankó Béla az elmúlt évek során sokat tett az amatőr labdarúgás fejlesztéséért, ismét az MLSZ elnökségi tagja lett /Archív fotó: I. Gy./

Dankó Béla az amatőr labdarúgásért felelős elnökségi tagként vállalhat 97 százalékos támogatás és 3 százaléknyi tartózkodás mellett továbbra is szerepet a grémiumban.

– A magunk mögött hagyott kétszer ötéves ciklust vizsgálva elmondható, hogy az egyik legfontosabb lépés az infrastrukturális helyzet jelentős javulása – beszélt az elmúlt tíz év eredményeiről az MLSZ elnökségének újraválasztott tagja. – Mindenki láthatta, hogy a legkisebb települések is meg tudtak újulni, megszépültek a pályák, a kiszolgálóépületek, megfelelve a labdarúgást szerető emberek igényeinek. Az önkormányzatok korábban is igyekeztek támogatni a klubokat, de csupán kisebb felújításokat tudtak elvégezni. Számtalan helyen százéves vályogházakban öltöztek a csapatok.

Dankó Béla az elmúlt évek során sokat tett az amatőr labdarúgás fejlesztéséért, ismét az MLSZ elnökségi tagja lett /Archív fotó: I. Gy./

Dankó Béla a másik fontos és eredményes lépésnek a tömegesítést említette, e területen szintén komoly sikert könyvelhettek el. Míg az intézményi és egyesületi Bozsik-­program újraindításakor 28 ezer 500 labdarúgó volt regisztrálva, addig 2019-ben 100 ezer fölé nőtt a létszám.

– Maradt természetesen még sok tennivaló. Komoly kihívás előtt áll a magyar sport, amely fokozottan érvényes a magyar labdarúgásra. Az elmúlt évtizedek demográfiai változásai miatt nehéz helyzetbe került az utánpótlás-nevelés. A csapatoknak nagyon nehéz összeszedni a csapatokat. Erre a helyzetre kell közösen megoldást találni. A másik fontos probléma, hogy egyre nehezebb játékvezetőt találni, pedig jócskán megemeltük a díjazást. Nem könnyű megtalálni azokat az embereket, akik ezt a munkát kellő elhivatottsággal végeznék. Vannak olyan régiók, ahol nagyobb a probléma, van, ahol jobb a helyzet – beszélt a jövő feladatairól Dankó Béla, aki fontosnak tartaná, hogy a gyerekekkel lehetőség szerint pedagógusvénájú edzők foglalkozzanak.

– Minél képzettebb utánpótlásedzők végezzék ezt a munkát. Ha nincs is ilyen végzettsége, de a szakmai tudásán túl legyen érzéke az edzőknek a gyerekekhez, tudjanak a nyelvükön beszélni – fűzte hozzá Dankó Béla.

A MLSZ elnökségi tagját arról is megkérdeztük, mit gondol, van-e még arra esély, hogy befejezzék a profi, illetve az amatőr, így a megyei labdarúgó-bajnokságok félbeszakadt idényét.

– Az amatőr labdarúgást illetően is ugyanazt gondolom, mint a profik kapcsán, mindenképpen a befejezésre törekszünk. Az lenne a tisztességes, ha a csapatok lejátszhatnák a hátralévő mérkőzéseket, hogy végeredményt lehessen hirdetni. Van olyan forgatókönyv, amely szerint június közepe van a folytatásként megjelölve. Ha akkor újraindulhatnak a bajnokságok, akkor azokat még időben be lehetne fejezni.

Változatlan összetételű elnökség

Az egy héttel ezelőtt online módon megtartott ötéves záróközgyűlésén Csányi Sándort egyhangú szavazás mellett választották meg újra az MLSZ elnökének, aki a harmadik ciklusába kezdhet, csakúgy, mint a változatlanul felálló elnökség, melyet Dankó Béla, Balogh Gabriella, Bánki Erik, Berzi Sándor, Garancsi István, Nyilasi Tibor, Anthony Radev és Török Gábor alkot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában