atlétika

2020.03.26. 16:53

Meg sem fordult Kovács Barbara fejében, hogy abbahagyja

Egészen át kell alakítania az éves edzésprogramját Kovács Barbarának, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club Riót megjárt olimpikonjának. A válogatott gyalogló februárban még abban bízott, hogy a tavaszi kvalifikációs versenyeken megszerzi az olimpiai kvótát. Ám a terjedő koronavírus-járvány miatt a „kvalis” viadalokat törölték, az olimpiát elhalasztották.

G. P.

Ahogy a legtöbb olimpiára készülő, vagy kijutásért küzdő sportoló, úgy Kovács Barbara is szomorúan vette tudomásul a hírt, hogy egy évvel elhalasztják a világ legnagyobb sporteseményét.

– Nem örültem a hírnek, bár az egészség, a sportolók, a résztvevők biztonsága a legfontosabb. Szomorú lettem, de számítottam rá, hogy ez fog történni – kezdte a 26 éves békéscsabai gyalogló. – Az edzéseredményeim azt mutatták, hogy kezdtem jó formába lendülni, s már nagyon vártam a gyügyi első kvalifikációs versenyt. Mindenesetre meg sem fordult a fejemben, hogy ne folytassam az edzéseket.

Kovács Barbara (a dobogó tetején), előtte edzője, Tóth Sándor egy februári fedett pályás verseny után /Beküldött fotó/

A Rio de Janeiróban az ötkarikás játékok légkörébe már egyszer belekóstoló gyalogló elmondta, hogy a résztávos edzéseken már folyamatosan 4:40-es tempókat ment, ami ezeket összeadva már 1 óra 34, 1 óra 35 körüli időt jelentett.

– Mindez, ha lassan is, de közelített az 1:32:45-ös 2017-ben jegyzett egyéni csúcsomhoz. Most ott tartunk, hogy a szinten tartás a cél, hogy edzésben maradjak. Remélem, előbb-utóbb kiderül, hogy mikor lehet majd versenyezni. Az biztos, hogy jó kis újratervezés lesz! Az edzéseimet irányító Tóth Sándorral a körülmények miatt most nem nagyon találkozhatunk személyesen, telefonon tartjuk a kapcsolatot, s az általa megadott edzésterv szerint készülök. Jaminaiként a Csorvási úton, jól kiépített útvonalon tudok készülni. A tempót lejjebb vesszük, de csak minimálisan. Hetente háromszor futok is, amúgy délelőttönként 8–10, délutánonként 6 kilométer a penzum, ebben benne van a gyaloglás is.

A cél, hogy megmaradjon az erőnlét

Teljesen új helyzetben találta magát edző és tanítvány is. Az első sokk után Kovács Barbara edzője, Tóth Sándor is igyekszik optimista lenni, és előre tekinteni még az óriási bizonytalanság ellenére is.

– A tatai edzőtáborban folytatott munkája arra utalt, hogy már az első kvalifikációs versenyen, Szlovákiában megszerzi az olimpiai kvótát. Ezért is sajnálom különösen, hogy így alakult, pedig lelkes, odaadó, csak dicsérni tudom Barbarát! – jegyezte meg a Kopp Békéscsabai AC mesteredzője, aki korábban többek között olyan gyaloglókat pallérozott, mint a négyszeres olimpikon Urbanik Sándor, a három olimpián is induló Urbanikné Rosza Mária, vagy Ilyés Ildikó.

Tóth Sándor szerint arra kell törekedni, hogy megmaradjon az erőnlét. Nem kell kihajtania magát, a legfontosabb, hogy szinten tartsa magát.

– Látjuk a célt, és dolgozunk is azért, hogy ha egy évvel később is, de ott legyünk Tokióban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában