galériával és videóval

2020.01.15. 17:51

Köszöntötték Békéscsaba legjobb sportolóit

Békéscsabán, a városháza dísztermében szerdán délután tartották meg a város önkormányzatának ­hagyományos élsportolói fogadását. A rendezvényen adták át a Békéscsaba Sportjáért, valamint a Békéscsaba ­Halhatatlan Sportcsillaga kitüntetéseket.

Verasztó Lajos

Fotó: Kiss Zoltán

Szigeti Csaba sportcsoportvezető köszöntötte a megjelenteket, majd a Himnusz elhangzása után Szarvas Péter polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét. Kiemelte, 2019-ben sok hazai és nemzetközi versenyen szerepeltek kiválóan a csabai sportolók, akik öregbítették a város jó hírnevét. Beszédében méltatta a megyeszékhely kiváló sportolóit, edzőit, és sportvezetőit, megköszönte munkájukat.

Ezt követően Szarvas ­Péter, Nagy Ferenc és Varga Tamás alpolgármesterek átadták Kerekes Attilának, a Békéscsabai Előre tizenötszörös válogatott labdarúgójának és Ilyés Ildikónak, a békéscsabai klub többszörös magyar bajnok, olimpikon gyaloglójának a Békéscsaba Sportjáért kitüntetést.

Márton Anita és Szarvas Péter /Fotók: Kiss Zoltán/

A folytatásban egy rövidfilmet vetítettek a 19 éves Zsóri Dánielről, aki a pályafutását Békéscsabán kezdte, majd az Előre 1912-ből Debrecenbe igazolt, és 2019-ben elnyerte a FIFA Puskás Ferenc-díjat, amelyet minden évben a legszebb gólt szerzett labdarúgónak ítél meg a szakemberekből álló zsűri.

Ezután Filyó Tibor moderátor vette át a szót, és elmondta tizenkét esztendővel ezelőtt kezdődött a hagyomány, mely szerint a Sportszakmai Tanácsadó Testület a jók közül a legjobbakat kiválasztva dönt az Év Békéscsabai Sportolóiról. Az elmúlt évben az Év Békéscsabai Sportolónője Márton Anita, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club súlylökője lett, aki a fedettpályás Európa-bajnokságon bronzérmet nyert, majd a dohai világbajnokságon 5. lett, edzője: Eperjesi László. Anita szerdán ünnepelte a születésnapját, és ajándékként egy kisfilmet vetítettek le legemlékezetesebb sportpillanataiból, majd Szarvas Péter virágcsokorral köszöntötte az ünnepeltet.

A Sportszakmai Tanácsadó Testület úgy döntött, hogy ezúttal nem adja ki az Év Férfi Sportolója elismerést.

Érdekes helyzet állt elő az Év Utánpótláskorú Leány Sportolója elismerés odaítélésénél. A Sportkollégium nem tudott, s nem is nagyon akart dönteni, így salamoni döntésként két díjat ítélt oda. Az egyiket egyéni sportágban, a másikat csapatsportágban. Egyéni sportágban Mitykó Veronika, a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület súlyemelője, aki a bukaresti junior Európa-bajnokságon szakításban bronzérmet nyert kapta meg a díjat (edzője: Bökfi János).

Csapat sportágban Kukely Anna, a Békéscsabai Előre NKSE kézilabdázója két világversenyen is képviselhette a magyar színeket, az Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a bronzérmes csapatot erősítette, majd az ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmet nyert csapatban szerepelt, békéscsabai edzői Fábián Csaba, és Horváth Roland.

Ilyés Ildikó és Kerekes Attila

Az Alföld Vívó Akadémia (AVA) vívója Keszthelyi Zsombor lett az év utánpótláskorú fiú sportolója, aki a kadet Eb-n a második helyen végzett magyar csapat tagja volt, edzője Galli Zsolt.

Az Év Edzője Debreczeni Dezső, a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület kick-boxosainak mestere, az Év Csapata a CEV Kupában a legjobb négy közé jutott Békéscsabai Röplabda SE együttese lett. Az Év Sportvezetője címet Baran Ádám, a BRSE elnök-klubmenedzsere nyerte el.

Emlékplakettet kapott a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club marketingvezetője, Czeglédi Katalin, akit 2019.-ben az Európai Atlétikai Szövetség az Európa legjobb sportvezetője címmel tüntetett ki.

Az Év Fogyatékkal Élő Sportolója Vizsnyai Dávid asztaliteniszező lett, aki a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon egyéniben arany-, vegyespárosban bronzérmet nyert. A felkészítésében Botyánszki András és Mihályi István vett részt. A Év Támogatója címet a Békéscsabai Atlétikai Club névadó szponzora, a Kopp Export-Import Kereskedelmi Kft. érdemelte ki, a díjat Kopp Szilárd ügyvezető vette át. Ezt követően az egyes sportágak világversenyeken jól szerepelt versenyzői és edzőik kapták meg díjaikat.

Az AVA kerekesszékes vívója, Szarvas Zsolt a Szöulban rendezett világbajnokságon 8. lett. Zsolt edzője, felkészítője, a napokban elhunyt vívómester, Hajtman János volt, akinek emléke előtt egy perces néma vigyázzállással tisztelegtek. Köszöntötték a 2018-ban az Év szenior sportolójának választott Tar László golfozót, aki tavaly élete legnagyobb csatáját nyerte meg, és legyőzte a kórt. Az elismeréseket Szigeti Béla, az önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnöke adta át.

Ezt követően levetítették a csabai születésű Suhajda Szilárdról készült rövidfilmet, aki első magyarként oxigénpalack nélkül megmászta a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t.

Szigeti Csaba moderátor vette át a szót, aki elmondta, 2017-ben kezdeményezte a Sportszakmai Tanácsadó Testület a Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillaga létrehozását. A díj egy oklevéllel jár, a díjazott pedig tenyérlenyomatát hagyja az utókorra. Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillaga lett posztumusz Medovarszki János, aki válogatott magasúgróként, edzőként, sportvezetőként, krónikásként sokat tett Békéscsaba sportjáért. A díjat fia, Medovarszki István vette át.

Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillaga lett Csulik Pálné Bozó Éva, aki minden idők egyik legjobb, legsikeresebb békéscsabai kézilabdázója, játékosként és edzőként is maradandót alkotott. A magyar válogatottban 128 találkozón szerepelt, és az 1978-as vébén bronzérmet nyert, 1980-ban, a moszkvai olimpián pedig a 4. helyezett csapat tagja volt.

A vébén a gólkirályi címet is elhódította. Edzőként is segítette a Békéscsabai Előrét. Legnagyobb sikerét 1992-ben érte el, amikor bronzérmet nyert csapatával, és további két alkalommal lett ötödik együttesével.

Csulik Pálné Bozó Éva és Pásztor József

Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillaga címet kapott Pásztor József, aki a békéscsabai futball legismertebb, legsikeresebb alakja, a „Legek Ura”. A Békéscsabai Előrében ő játszott a legtöbb élvonalbeli mérkőzésen (361-szer), ő lőtte a legtöbb gólt (45-öt). Emellett ő az egyetlen, aki csabai futballistaként gólt szerzett a válogatottban. A nemzeti 11-ben 9 alkalommal kapott lehetőséget. Ugyancsak az egyedüli csabai labdarúgó, aki kiérdemelte a sportszaklap osztályzatai alapján az Év Játékosa címet. Edzőként sem ült senki több alkalommal a csabai kispadon nála, az élvonalban összesen 160-szor vezette csatába játékosait. Az NB I-ben kétszer végzett 5., egyszer pedig 3. helyen az általa irányított együttessel.

Ezt követően Csulik Pálné Bozó Éva, és Pásztor József kézlenyomatát örökítették meg Hugyecz László képzőművész segítségével. Az ünnepség állófogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában