Röplabda

2019.09.18. 11:19

Új csapatot építenek

Szlovén szakember vezetésével rugaszkodott neki a nyári felkészülésnek a Békéscsabai RSE női röplabdacsapata. A szezon végéig érvényes szerződéssel bíró 41 éves, komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Vasja Samec Lipicer pályafutása korábbi szakaszában több neves szakemberrel dolgozott együtt.

Gajdács Pál

Fotó: Imre Gyšrgy

A szakember Európa-­szerte kiterjedt kapcsolatrendszerrel bír, jól ismeri a nemzetközi játékospiacot, tevékenykedett többek között Lengyelországban és Olaszországban is, míg tavaly hazájában, Szlovéniá­ban a GEN-i Nova Gorica együttesét irányította.

A vezetőedzőt Szendi Rita segítségével az eddig elvégzett munkáról kérdeztük.

– Hogyan értékeli a felkészülési időszakban eddig elvégzett munkát?

– Lépésről lépésre áll össze a keretünk, szeptemberben megérkeztek az Európa-bajnokságon szereplő játékosaink is. A felkészülési időszak nem túl izgalmas egy edző számára, hiszen ez elsősorban az erőnléti edzésekről, a jó fizikai állapot eléréséről szól, ami nem elsődlegesen az én feladatom. Türelmesnek kell lenni, amíg a lányok el nem érik azt az állapotot, ami után következhet a valós röplabda-specifikus munka. Ebben az időszakban megfigyelem a lányokat, mit is jelent nekik a röplabda. Nagyon sok dolgot kell megtanulniuk, már csak azért is, mert sok a fiatal a csapatban. Egyébként szimpatikus társaság, jól dolgoznak, kedvelem őket, de mivel magasak az elvárásaim, sokat kell még tanulniuk.

A szlovén vezetőedző jól ismeri a nemzetközi játékospiacot

– Milyen céljai vannak a 2019–2020-as szezonra?

– Még mielőtt idejöttem volna, már tisztában voltam azzal, hogy egy új csapatot fogunk felépíteni a 2019–2020-as szezonra, a játékosok nagy része még soha nem játszott egymással, így össze kell szokniuk mind a pályán, mind a mindennapokban. Mint mindig, most is optimistán tekintek a szezon elé, annak ellenére, hogy tudom, nem lesz könnyű évünk. Viszont minden munkatárs, a klub vezetése nap mint nap azon dolgozik, hogy előrébb lépjünk. Jó azt látni, hogy a klubnak fontosak a magyar játékosok és a magyar utánpótlás-nevelésben is teljes mértékben kiveszik a részüket, mindemellett olyan külföldi játékosokat tud igazolni, ami még jobban emeli a klub színvonalát. A lányok már megtapasztalták, hogy semmit nem adok ingyen, meg kell dolgozniuk a sikerért. Szezonkezdet előtt egy dolgot fogok kérni a lányoktól, mégpedig azt, hogy harcoljanak egymásért, a klubért, küzdjenek minden egyes labdáért. Ők a jó játékért, én pedig az eredményekért vagyok felelős.

– Az elkövetkezendő időszak már izgalmasabbá válik, hiszen következnek a tesztmérkőzések. Mit lehet tudni az ellenfelekről?

– Több felkészülési találkozót vívunk magyar, szerb, román és lengyel együttesekkel, köztük olyanokkal is, amelyek hazájuk pontvadászatának élcsapatai. Ez egy jó lehetőség lesz arra, hogy felmérjem, hogyan áll a csapat. Ezt követően szeptember 27–29. között lesz egy hazai rendezésű felkészülési torna, ami ugyancsak segít majd abban, hogy lássuk, min kell még dolgoznunk, melyek azok a posztok, amelyeken még alakítanunk kell, és melyek azok, amiben erősek vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában