Labdarúgás, galériával

2019.06.22. 17:30

ÁGOTA® Országos Labdarúgó Tornát tartottak a megelőzés jegyében

Több száz gyermek és fiatal részvételével rendezte meg az ÁGOTA® Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató az ÁGOTA® Országos Labdarúgó Tornát szombaton Gyulán, a Grosics Akadémián.

P. G.

A rendezvény célja maga a prevenció – nyilatkozta hírportálunknak Balogh Zsolt, a gyermekvédelmi szolgáltató főigazgató-helyettese, az alapítvány programokért és támogatásokért felelős önkéntes koordinátora. – A tornát a megelőzés jegyében hívtuk életre, amelyben a közösségépítés, az egymásra való odafigyelés kiemelt szerepet kap. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok ne egész nap a tévé, a számítógép előtt, telefonnal a kezükben „kockuljanak”, hanem leljenek közösségre, találják meg az örömet. Sok gyermek és fiatal szeret sportolni, aki pedig ezt teszi, jó eséllyel igyekszik minden káros szenvedélyt, a drogot, az alkoholt és a cigarettát is elkerülni. A tornán más-más intézmények, nevelőszülős csapatok érkeztek, hogy jól érezzék magukat; hogy kimozduljanak a mindennapi körforgásból.

Fotók: Kiss Zoltán

A szakember kérdésünkre kifejtette, Szabolcs-Szatmár-Beregtől Komárom-Esztergom megyéig, Bács-Kiskun megyétől Csongrádon át Hajdú-Bihar megyéig hazánk számos területéről érkeztek nevelőszülőknél vagy lakásotthonokban élő gyermekek és fiatalok a megmérettetésre.

– Zömében nevelőszülőknél élő sportolók vettek részt a tornán, hiszen a törvény is azt írja elő, hogy minél több gyermek kerüljön családba – ecsetelte Balogh Zsolt. – A fiatalok hétköznap is edzenek, csapatokra találnak. A bajnokságon több kategóriában, mintegy negyven csapat állt rajthoz, de megválasztották egyebek mellett a legjobb kapust vagy a legsportszerűbb játékost is. A fair play-re egyébként több példát is láthattunk, volt olyan játékos, aki megtapsolta ellenfelét egy-egy pengés megoldás után, s a labdarúgók láthatóan odafigyeltek, nehogy sérülést okozzanak.

A főigazgató-helyettes külön szólt arról, hogy a Grosics Akadémia ideális feltételeket biztosított a rendezvényhez, minden segítséget megkaptak a sikeres lebonyolításhoz; ahhoz, hogy a családból kiemelt gyerekek jól érezzék magukat.

Balogh Zsolt elmondta, ÁGOTA® Alapítványt a szintén állami gondoskodásban felnőtt, már négydiplomás Kothencz János hozta létre, hogy segítse azokat, akiknek hasonló a sorsuk, mint az övé. A szervezet nemcsak szakmailag, de több száz élménypedagógiai programmal is igyekszik szebbé tenni a gyerekek, a fiatalok életét. Ennek kapcsán rávilágított, hamarosan elkezdődik a 23. Ágota tábor Doboz-Szanazugban.

Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hét éve jött létre a Szeged-Csanádi Egyházmegye égisze alatt, dr. Kiss-Rigó László püspökatya segítségével. A szervezet öt megyében és a fővárosban működtet gyermekvédelmi rendszert, ami közel négyezer férőhelyet biztosít családból kiemelt gyerekeknek lakásotthonokban és nevelőszülői hálózatban.

Nemcsak az eredmény számított

A gyerekek, a fiatalok maximálisan azonosultak a torna céljaival, elképzeléseivel. A Szegvár FC kiválósága, Puhala Alex egyik meccsük után kérdésünkre elmondta, nagyon jól szervezett tornán vehettek részt, és – tette hozzá – örül, hogy ilyen kiváló körülmények között játszhattak.

– Talán 5:3-ra, vagy 6:3-ra nyertünk, most nem is tudom, hirtelen megmondani, mert tényleg nem ez a lényeg, hanem a sport és csapat, és közben sem fekszünk vagy lustálkodunk, hanem mozgunk – hangsúlyozta a 19 éves fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában