Tettek az egészségükért

2019.05.13. 15:40

Ergométeres evezős napot tartottak Csárdaszálláson

Az egészséges életmód és a testmozgás fontosságára való figyelem felkeltése volt a célja az „Egy műszak az egészségünkért” elnevezésű Csárdaszálláson szombaton életre hívott rendezvénynek.

G. P.

A szervezők azt a célt tűzték ki a rendezvény megtartásával, hogy a próbálkozók folyamatosan evezzenek 8 órát a Magyar Ergométer Szövetség jóvoltából biztosított két ergométer, más nevén evezőpad valamelyikén, így teljesítve az egy műszakos, azaz 8 órás folyamatos ergométerezést.

– Sajnos a 21. században nagyon elkényelmesedtünk, mely részben az ülőmunkák elterjedésének, részben az életünket egyre jobban kiszolgáló, egyre kényelmesebbé tevő technológiának is köszönhető – mondta elöljáróban Fülöp Mihály, a Csárdaszállási SZSK erőemelő szakosztályának vezetője, az esemény főszervezője. – A lakosságról általánosságban elmondható, hogy nagyon keveset mozog, és nem táplálkozik egészségesen. Ez a kettő együtt sajnos sok esetben már rövidtávon is, de hosszútávon garantáltan egészségkárosodáshoz, betegségek kialakulásához vezet. Mindez megelőzhető lenne megfelelő táplálkozással, valamint rendszeres testmozgással. Már a heti három-négy legalább harminc perces aktív testmozgás – ami lehet akár egy séta is – is elegendő lehet ahhoz, hogy számos betegséget, a mozgásszegény életmód okozta kellemetlenségeket kiküszöböljük, ráadásul kiváló stresszoldó is.

Beküldött felvétel

Az időjárás kegyes volt az esemény szervezőihez és résztvevőihez, hiszen így szabadtéren sikerült megrendezniük az eseményt, amelyre a körülbelül 380 lelket számláló faluból mintegy 40-en látogattak ki, közülük végül 20-an kötélnek is álltak. Általában 20 percet töltöttek az evezőpadok valamelyikén.

– Ez azt jelenti, hogy a falu több, mint öt százaléka aktívan részt vett az evezésben, amely arányaiban annyit jelent, mintha Békéscsabán közel háromezren sportoltak volna, így sikeresnek ítélem meg a rendezvényt – summázta a napot Fülöp Mihály.

Fiúk, lányok, felnőttek és egészen fiatalok is kipróbálták az eszközt, a legkisebb próbálkozó mindössze 5 éves volt. A szervezők fontosnak tartották, hogy senki ne menjen haza üres kézzel, minden résztvevő emléklappal távozott, melyen szerepelt a teljesített távolság és néhány elismerő szó is.

– Ha bármikor előveszik az oklevelet, mindig büszkék lehetnek magukra, hogy teljesítették az azon szereplő távot, így talán kis motivációt kapnak ahhoz, hogy megismételjék azt, vagy legalább is elmenjenek sportolni – tette hozzá Fülöp Mihály.

A résztvevők a 8 óra alatt összességében 677 percet töltöttek az ergométereken úgy, hogy legalább az egyik eszközön folyamatosan eveztek. A rendezvény ideje alatt hatalmas távot „tettek” meg, összesen 125 ezer 064 métert, azaz az ergométerek adatai alapján több, mint 125 kilométert „eveztek le” a 8 óra alatt.

A hölgyeknél és a férfiaknál is voltak kimagasló egyéni eredmények.

– Úgy gondolom, hogy a rendezvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis sikerült felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a sport fontosságára. Sikerült megismertetni a résztvevőkkel az ergométeres evezés nehézségeit és szépségeit – zárta mondandóját Fülöp Mihály.

A „műszak” legjobbjai

Legnagyobb megtett távolság a rendezvény ideje alatt. Nők: Fülöp Mónika 17 ezer 518 méter. Férfiak: ifj. Tari Géza 22 ezer 062 méter.

Legnagyobb megtett távolság egy 20 perces (ez volt az alap) etapon. Nők: Erdei Lilla 3987 méter. Férfiak: Békési Bálint Viktor 4777 méter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában