Ultrafutás

2019.03.12. 09:50

Zahorán János harmadik Belgrádban   

A hétvégén rendezték meg Szerbia első számú ultramaratoni futóversenyét, a belgrádi 24 órás viadalt, amelyen a békéscsabai Zahorán János, a JALTE– Alföld TE versenyzője 211,71 kilométert teljesítve az előkelő harmadik helyen végzett.

V. L.

Zahorán János idén ismét kemény fába vágja a fejszéjét: az immáron 59 éves békéscsabai sportember a világ legnehezebb ultramaratoni viadalaként számon tartott görögországi Spartathlont tűzte ki az ez évi főversenyeként. Az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres versenyt Zahorán János már kétszer teljesítette – idén szeretné még egyszer, harmadik alkalommal is sikeresen abszolválni. Egy ilyen nem mindennapi kihívás ugyanakkor egy hosszas felkészülést, és persze „felmérő” versenyeket igényel. Ezen tesztversenyek egyike volt a múlt hétvégi 24 órás futóverseny a szomszédos Szerbia fővárosában.

Zahorán János /Beküldött felvétel/

A belgrádi ultramaratont egy tíz hetes intenzív, és céltudatos felkészülés előzte meg. Ennek során a mindennapi 10–20 kilométeres futásokat egy minden egyes hétvégén, Görgényi András (Békéscsabai AC) társaságában teljesített 40–60 kilométeres edzés koronázta meg.

A belgrádi 24 órás futást egy, a szerb főváros szívében található szigeten, egy két kilométeres körpályán rendezték meg. Hiába a sík és a teljes mértékben aszfaltozott futópálya, az égiek nem voltak kegyesek az indulókhoz: az évszakhoz képest szokatlanul meleg, 21 fokos időjárás alaposan próbára tette a világ hét országából (köztük Irország, és Új-Zéland) érkezett neves ultrafutók táborát. Mindezek ellenére Zahorán János az erejét mindvégig beosztva, egyenletes tempót diktálva 211,71 kilométert teljesítve az előkelő harmadik helyet szerezte meg, a román Daniel Trusca, és a budapesti Veress Béla mögött.

Zahoránt a verseny teljes ideje alatt a tapasztalt békéscsabai ultramaratonista Görgényi András segítette, profi kíséretével nagyban hozzájárulva a békéscsabai sportember sikeréhez.

Az eredményesen befejezett belgrádi versenyt egy kéthetes aktív pihenő követi, majd kezdetét veszi a felkészülés a Spartathlon soron következő felmérő viadalára, a június elején megrendezésre kerülő Békéscsaba–Arad Szupermaratonra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában