Kajak-kenu, galériával

2019.03.04. 13:45

Vajda Attila már gyerekként elhatározta, hogy olimpiát nyer

Vajda Attilával, a pekingi olimpiai kenus olimpiai bajnokával ismerkedhettek meg a diákok hétfőn a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumban.

Gajdács Pál

A jankayban rendkívüli testnevelés órára felsorakozó 7. osztályos tanulók 2-3 évesek lehettek akkor, amikor a szegedi születésű Vajda Attila megkoronáztatott a 2008-as pekingi olimpián a kenu egyes 1000 méteres számában. A HISZEK Benned Sport Program-pályázat keretében megrendezett „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezésű program részeként életre hívott délelőtti alkalmon a ma Dunaújvárosban edzőként tevékenykedő bajnokot Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője köszöntötte, aki ajándékkal is kedveskedett.

Rendhagyó módon először a vendég tett fel kérdéseket a megilletődött gyerekeknek, és arról érdeklődött, hogy mit sportolnak?

– Kosárlabdázunk, focizunk, kézilabdázunk és bokszolunk – érkezett a válasz a hetedikesek részéről.

Kis bemelegítés után két csoportra osztották az évfolyamot, melyben volt röplabdázó, kosárlabdázó, labdarúgó, sőt fitnesz Európa-bajnok is. Felkerült a háló és máris kezdődhetett a röplabda-meccs, Vajda Attila aktív részvételével. Minden apró pontot, szép megmozdulást óriási ováció fogadta a szurkoló diákok részéről. A jó tíz perces játék után – melyet Mártonné Bartyik Magdolna testnevelési munkaközösség vezető irányított – immáron Vajda várta a diákok kérdéseit.

Az olimpiai bajnok, háromszoros világ-, és kétszeres Európa-bajnok elmondta, hogy 13 évesen az atlantai olimpiát nézve határozta el, hogy ő egyszer olimpiai bajnok lesz, ami 12 évvel később meg is valósult.

– Aki akar változtatni, az tud is, ha van elég ideje, szorgalma, kitartása – fordult a gyerekekhez.

Vajda Attila eredetileg a birkózást próbálta ki először, majd focira váltott, de annyira suta volt, hogy csak a kapuba állították be.

– Nem volt túl nagy labdaérzékem, még a magyar labdarúgó válogatottba sem fértem be! – viccelődött. – Futottam, gerelyt hajítottam, majd megismerkedtem a kenuval – beszélt a tovább a sportolói előéletéről.

Huszonegy évesen vett először részt olimpián, akkor, 2004-ben Athénból bronzéremmel tért haza.

– Akkor elkövettem egy hibát, mert sajnos nem volt bennem elég hit. Csapatot alakítottam ki magam körül, pszichológus bevonásával, de volt olyan, aki az étkezésre, volt, aki az egészségi állapotomra figyelt és ennek az „egyvelegnek” köszönhetően született meg az olimpiai bajnoki cím, ami nélkülük, a csapatom tagjai nélkül nem jöhetett volna létre.

Az autogramosztást követően érkeztek a hatodikosok, akik további érdekességeket tudhattak meg az edzőként korábban Tajvanon és Japánban is gazdag tapasztalatokat szerző kenustól, akinek ezzel még nem ért véget a békéscsabai programja, hiszen kora délután a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumban is tiszteletét tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában