cselgáncs, galériával

2019.02.21. 14:00

Barcelona győztesét, Kovács Antalt faggathatták a gyerekek

Az elmúlt két évben nyolc olimpiai bajnokot, s hét további világ- és/vagy Európa-bajnokot, – dobogóst láttak vendégül a békéscsabai iskolákban a „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezésű sorozat keretében.

Gajdács Pál

Fotó: Imre György

Az Emberi Erőforrások Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága által meghirdetett HISZEK Benned Sport Programpályázat keretein belül idén is lehetősége van Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának, hogy folytassák a projektet, melyhez korábban tíz békéscsabai oktatási intézmény csatlakozott.

Az első idei alkalomra csütörtökön délelőtt az Erzsébethelyi Általános Iskolában került sor, ahol a cselgáncs első és eddigi egyetlen hazai olimpiai bajnoka, az 1993-ban Hamiltonban világbajnoki címet is szerző Dr. Kovács Antal, és az 1988-as szöuli olimpián hetedik, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes békéscsabai Gyáni János volt a vendég.

Már Barcelona bajnokának megérkezése előtt óriási volt a zsongás az iskola tornatermében, kicsik és nagyok nagy izgalommal, a saját maguk által készített zászlóikat lengetve várakoztak.

Szinte felrobbant a csarnok, amikor befutott a mini delegáció. Gyors bemutatkozás után játék következett, a kiütős játék során Kovács Antal és Gyáni János is éppen olyan lelkesen dobálta a labdát, mint a gyerekek, akik azonnal szívükbe zárták a két óriást.

Fotók: Imre György

Dr. Kovács Antal 1992-ben győzött Barcelonában, akkor, amikor a teremben zsongó kisdiákok szülei voltak gyerekek, s esetleg csak az ő elmesélésükből tudhatták meg, hogy ki is valójában Atom Anti – ahogy ma is becézik –, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatójaként dolgozó Kovács. Nos, éppen ezért vetítették le az akkor 20 éves, addig még magyar bajnokságot sem nyerő Kovács olimpiai döntőjét a brit Raymond Stevens ellen. Elcsendesült a terem, a gyerekek is lélegzetvisszafojtva figyelték a színeiben már megkopott, de ma is lúdbőröztető felvételt, melyen nyüstöli egymást a két dzsúdós. Az eredményt ismerjük két combdobással, két yukóval a Kovács Antal győzött, aki Békéscsabára is elhozta az olimpiai aranymedált.

Záporoztak a kérdések az olimpiai bajnok felé, a legegyszerűbbtől („Hány éves vagy?”), a személyesebbekig („Hány gyermeked van?”). A bajnok pedig természetesen mindegyikre válaszolt, még az ismétlődő kérdésekre is. Elmondta azt is, gyerekként nagyon sokat dolgozott a szüleivel a szőlőben, vagyis soha nem volt elkényelmesedve. Szeretett mindig birkózni, küzdeni, nem véletlenül a sportnak ez az oldala ragadta meg később. Büszkén beszélt gyermekeiről, a 12 éves Lénáról, az édesapja sportágával már megismerkedő 9 éves Ágostonról és a 6 esztendős Bencéről, a szülővárosához, Pakshoz való elválaszthatatlan kapcsolatáról (ma is ott él és dolgozik), és persze a négy olimpiai részvételéről is. No, és a számtalan más feladatáról, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tagságáról, valamint a Magyar Judó Szövetség szakmai alelnöki megbízatásáról is szó esett.

A „Sportolj együtt olimpikonokkal!” projekttel az volt a szervezők célja, hogy a testnevelés órákon új impulzusokat adjon az iskolásoknak az ismert sportolók részvétele. Nos, látva a „Madáchban” a sok-sok kis és nagydiák örömét, lelkesedését, biztosak lehetünk benne, hogy a tegnapi órát az év egyik legemlékezetesebbjei közé sorolják majd.

A következő alkalomra február 22-én, pénteken került volna sor a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban, de a meghívott dr. Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes,egykori világcsúcstartó úszó, ismert gyermekorvos lebetegedett, így az elmarad.

A program február 26-án folytatódik, 10 órától Fábián László olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázót, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója lesz a vendég a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában