Sakk

2018.12.09. 17:08

Az orosházi fiú Európa-bajnoki éremmel tért haza Budvából

Ebben az évben, májusban Szerbiában, Palicson vett részt egy nemzetközi rapid sakkfesztiválon az orosháziak büszkesége, Leszkó Bence. A gimnazisták csoportjában a második helyen végzett. A diákkal számvetést készíttettünk, összegezte, mire jutott 2018-ban. Feszített tempót diktált számára az idei versenyévad.

Csete Ilona

Leszkó Bence válogatott mezben a budvai viadalon. Beküldött fotó

Az European Union Youth Rapid and Blitz Chess Championships, vagyis az Európai Uniós Ifjúsági Rapid és Blitz Sakkbajnokságon májusban Szlovákiában ült asztalhoz. Ott holtversenyes harmadik, összesítésben pedig hatodik lett az U16-os korcsoportban 15 évesen Bence.

Míg diáktársai a nyár gondtalan örömeit élvezték, ő június 29. és július 8. között Lengyelországban, Krakkóban az European School Chess Championship elnevezésű, kilencfordulós, normál időbeosztású ifjúsági, korcsoportos Európa-bajnokságon igyekezett a legjobb formáját hozni: a 15 éves Bence a harmadik helyen végzett. Ezen a versenyen rendezték meg a 11 fordulós Schnell Európa-bajnokságot is, ahol egy másik korcsoportban, a 17 évesek között szintén harmadik lett.

Leszkó Bence válogatott mezben a budvai viadalon. Beküldött fotó

Még fényesebben képes csillogni ez az érem, ha azt is hozzátesszük, hogy 21 európai ország több mint 300 résztvevője, hat korcsoportban ült asztalhoz a tíznapos viadalon. Július végén 11. alkalommal rendezték meg a Püspökladány Open *** Arnóth Sándor Sakk Emlékversenyt a Hajdú-Bihar megyei kisvárosban. Két csoportban közel ötvenen ültek asztalhoz a kilencfordulós viadalon. Bence az A csoportban a harmadik fordulóban került a mezőny élére, és lényegében végig az élen tudott maradni. A versenyt is az élen, a dobogó legfelső fokán zárta. Így több különdíj és ajándék mellett elnyerte a verseny vándorserlegét is.

A tehetséges sakkozóról a legújabb hír: újabb Európa-bajnoki éremmel tért haza, ezúttal Budvában, Montenegróban bizonyított.

– Nagy várakozás előzte meg részemről a European School Chess Individual Cup 2018 versenyt, ilyen erőpróbán még nem játszottam. Ez egy speciális, kombinált rendszerű bajnokság volt, ahol háromfajta játékidőben mérték össze tudásukat a versenyzők. A klasszikus játékidejű fordulókkal kezdődött a verseny, ahonnan a legjobb nyolc közé kerülve, az A csoportban folytathattam a megmérettetést. A rövidebb játékidejű rapid fordulók kieséses rendszerben zajlottak. Itt holtversenyben vezettem a versenyt két versenytársammal. A versenysorozat utolsó állomása egy 14 fordulós schnell bajnokság volt. A játékosokat a három különböző időbeosztású fordulókban elért teljesítményük alapján értékelték. Szoros küzdelemben a második helyen zártam az Európa-bajnokságot, és meghívást kaptam a jövő évi megmérettetésre is – tudtuk meg hazaérkezése után.

Leszkó Bence a folytatásról is mesélt.

– Az esztendő hátralévő részében hazai versenyeken szeretnék indulni. Elkezdem a felkészülést a jövő évi korcsoportos versenyekre. Természetesen, ha adódik lehetőség nemzetközi megmérettetésre, örömmel vállalom. Jó érzés a hazámat képviselni, pláne ha dobogóra állhatok a nemzeti mezben.

A tehetséges orosházi sakkozó fejlődéséhez fontos a tanulás mellett a folyamatos versenyzés, az ismeretanyag bővítése, a versenyrutin megszerzése. Mind a szülők, mind az egyesület támogatja Bence törekvéseit, de az anyagi lehetőségeik végesek. Az edzők óradíja, a versenyek költségei (utazás, szállás, nevezési díjak) kiadással járnak.

Bence nagy álma, hogy a dobogó legfelső fokára állhasson, Magyarországot képviselve világ- vagy Európa-bajnokságon. Ezért mindennap dolgozik, elszántan készül. Mindent megtesz, hogy jövőre is kijusson nemzetközi versenyekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában