vívás

2018.12.24. 19:41

A válogatott csabai vívó a régi és mai ünnepekről mesélt

A felnőtt országos bajnokságon még jelenése volt, ám azután néhány napra ő is leteszi a vívópengét, hogy karácsonykor a családjával lehessen. Szabó Réka a közelmúltban férjhez ment, de párjával ezúttal nem otthon, Budapesten, hanem szülőváro­sában, Békéscsabán, a szüleinél tölti a szentestét.

Gajdács Pál

A Bohus család, balról Sára, a szülők, Réka és Anett.

A leánykori Bohus névtől tavalyi esküvője után megváló Réka hosszú évekig még közvetlenül a nagy ünnep előtt sem tudta elkerülni a pástot, persze olyan nagyon nem is akarta. Ez az időszak mindig a szokásos rituálé szerint zajlott, mielőtt otthon megszólalt volna a gyerekfüleknek oly kedves csengő, a nagyobb „családjával”, a vívókkal töltött el néhány kellemes órát.

Beküldött fotók

– Egyesületünkben nagy hagyománnyá nőtte ki magát a Karácsonyi Kupa, amikor az adott évben még utoljára összejövünk egy kis vívásra. Szívesen emlékszem a régi helyünkön, a „Gödörben” megtartott rendezvényekre, ahol egy amolyan buliversenyen csörtézünk egy jót. Ez mindig egy gyönyörű lezárása volt az évnek, mindenki nagyon várta, igazi örömvívás volt. Ha akartak, a felnőttek is vívhattak, sőt, a szülők is, emlékszem, olykor még apa is beszállt a versenybe – pörgetett vissza gondolatban néhány évet a nevelő-egyesületéhez a mai napig ragaszkodó, 23 éves sportoló.

Huszonnegyedikén persze már szó sem lehetett vívásról, amely nemcsak Réka miatt játszott központi szerepet a Bohus család életében, hanem ugyancsak sikeres, országos és nemzetközi sikereket jegyző nővérei, Sára és Anett révén is. Szenteste már tényleg mindenki az ünnepre hangolódott.

– Általában mindig együtt díszítettük a fát, ez volt a mi feladatunk, de a konyhában szívesen besegítettem anyának is – engedett betekintést a korábbi családi ünnepi előkészületekbe Réka. Így lesz ez idén is:

– Mi főzzük a levest, én pedig megpróbálkozom még a zserbó elkészítésével. Persze, a bejgli sem fog hiányozni az asztalról, jómagam inkább a mákosat szeretem – fűzte hozzá Réka.

A tavalyi karácsonyozás minden tekintetben különlegesnek számított, hiszen férjével éppen abban az időben utaztak el a nászútra, mégpedig jó messzire, az egzotikus Thaiföldre.

– Furcsa is volt, harminc fokban, egy távoli országban ünnepeltünk. Az élőzenés koncert, a karácsonyi dalok, a plázában felállított karácsonyfa persze emlékeztetett bennünket az ünnepre, de mégis egészen más volt minden. Jól éreztem magam Thaiföldön, hiszen korábban nem voltam még ilyen távol nyaralni.Az idei ünneplés megint csak különlegesnek ígérkezik, hiszen immáron házasként tér vissza a szülői házba.

A nászút

– Most ezért várom nagy izgalommal a karácsonyt. Egyébként is ritkán lehetek a szüleimnél Békéscsabán, mert az edzéseket Budapesten végzem, és a szezonban nagyon sok hazai és külföldi versenyen veszek részt. Huszonnegyedikén a szűk család ünnepel, majd 25-én délre megyünk a mamáékhoz és anyukámék testvéreihez, miután hazajöttünk a templomból. Számunkra nemcsak a család, a szeretet ünnepét jelenti a karácsony, hanem mást is, ekkor Jézus születését is ünnepeljük – beszélt arról Réka, hogy valójában mit is jelent számára a karácsony.

– Idén nem lesz teljes a család, a testvérem, Anett a családjával, gyermekével otthon ünnepel, Sára viszont ott lesz – mondta.

A tokiói olimpia után nem elképzelhetetlen, hogy Anett után Rékáéknál is lesz gyermekáldás.

A Bohus család, balról Sára, a szülők, Réka és Anett.

– Nagyon szeretnék kisbabát. Úgy érezzük, hogy ez a sporttal nem összeegyeztethetetlen. Tagja vagyok a felnőttválogatottnak (idén először világ- és Európa-bajnokságon is részt vehetett – a szerző), amely a 2020-as tokiói olimpiára készül, s mivel remélem, hogy sikerül kijutnunk, ezért leghamarabb csak azután tervezhetjük a kisbabát.

Bohus Réka kiemelkedő eredményei

A tehetséges békéscsabai vívó, Bohus Réka a 2014-es plovdivi junior-világbajnokságon egyéniben ezüstérmet szerzett, a 2014-es jeruzsálemi junior-Európa-bajnokságon – szintén egyéniben – a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Bohus Réka 2012-ben Porecsben egyéniben kadett-Európa-bajnoki címet szerzett. Abban az évben ő zárta az első helyen a leány párbajtörőzők kadett-világranglistáját. Az idei U23-as világbajnokságon a negyedik helyet szerezte meg.

A magyar felnőttválogatott tagjaként 2018-ban világ- és Európa-bajnoki résztvevő volt. Itthon a felnőtt magyar bajnokságon egyéniben egyszeres, csapatban kétszeres ezüstérmes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában