3. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok

2018.09.27. 14:09

Nemcsak Békéscsabának, hanem az országnak is a nagykövetei lesznek

Pontosan nyolc nap múlva, október 6-án kezdődik meg Argentína fővárosában, Buenos Airesben a 3. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok. Békéscsabáról két tehetség jutott ki a világversenyre, a vívó Dékány Kinga és az atléta Apáti Bence. Őket és edzőiket köszöntötték csütörtökön Békéscsabán, a B38 Rendezvényhajón.

Gajdács Pál

Ifjúsági olimpia A város vezetőit, a fiatalokat, edzőiket és az eseményen résztvevő olimpiai bronzérmes Márton Anita súlylökőt a moderátor Szigeti Csaba, városi sportcsoportvezető köszöntötte.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere szerint szimbolikus, hogy egy hajón van a köszöntés, hiszen ha hajóval közelítenék meg az ifjúsági olimpia helyszínét, Buenos Airest, csak sokára érnék el.

– Örülök, hogy az ifjúsági olimpián két békéscsabai sportoló is részt vesz, akik nemcsak a várost, hanem az országot is képviselik. Büszkék vagyunk erre, Békéscsaba számít rátok! A célt akár túl is teljesíthetitek, az a munka, amit belefektettetek, megtérül.

Kiss Tibor alpolgármester gratulált a kijutáshoz és azt kívánta, hogy az egyformák között is legyenek a legjobbak.

Fotók: Imre György

Galli Zsolt, Dékány Kinga edzője, a vívócsapat vezetőjeként maga is útra kel október 2-án. A vívóverseny lebonyolítását illetően elmondta, hogy az hasonló, mint más világversenyeken. Az egyéni után két nappal rendeznek egy csapatversenyt is, ahol a kontinensek vetélkednek egymással, minden fegyvernemből egy kerülhet be a kontinens-válogatottba.

Az Apáti Bencét felkészítő Tóth Sándor hosszú és nehéz felkészülésről beszélt.

– Az Európa-bajnokság volt a legfontosabb esemény, ahonnan ki lehetett jutni, Bence az ezüstérmével, Európából a második helyen került ki az olimpiára – jegyezte meg a Kopp Békéscsabai AC mesteredzője. – Arra nem voltunk rákészülve, hogy változtatnak a programon és futni kell még négyezer méteren is. A felnőtt csébén ráéreztünk erre és jó, hogy ott vállalta a hosszabb távot is.

Bíró Csaba sportbizottsági elnök arra kérte a két fiatal sportolókat, hogy azt a tapasztalatot, amit kint szereznek, hozzák vissza Békéscsabára.

– Most már nemcsak Békéscsabának, hanem Magyarországnak is nagykövetei lesztek – fordult Kinga és Bence felé. – Példaképek lesztek, reméljük, sok fiatalt vonzotok be a sportba. Az edzőknek is köszönjük a sok munkát! Mi továbbra is igyekszünk minél jobb feltételeket biztosítani.

A köszöntésen a ma a TC Békéscsaba edzőjeként dolgozó Mitykó Szabina is megjelent, aki az első nyári ifjúsági olimpián, Szingapúrban képviselte az országot. Ugrásban 8. lett, és összetettben alig maradt le a döntőről.

– Fejben, lélekben kellett, hogy ott legyek, a gyakorlatokon már nem változtathattunk. Falfehér voltam, amikor megláttam a nagy tömeget, de az edzőm, Nagy Ibolya „visszapofozott” a valóságba. A versenyt követően legbelül tudtam, hogy több van bennem. Azt kívánom, hogy ne ilyen érzésekkel térjetek haza, merjetek álmodni! – mondta útravalóul Mitykó Szabina.

Márton Anita arra kérte Bencééket, hogy élvezzék a versenyt, a kint létet.

– Ne izguljatok! Fontos, hogy elhiggyétek, hogy magatok miatt csináljátok, elsősorban magatoknak feleljetek meg. Ez a verseny egy újabb lépcsőfok, a felnőttkorba érés előtt.

Kérdésre válaszolva Apáti Bence elmondta, hogy nem izgul. Lesz kilenc napja kint a versenyéig.

– A verseny hangulata fel fog dobni, és ez erőt is fog adni. Igyekszem az ifi olimpián is úgy teljesíteni, mint az eddigi világversenyeken – mondta a 2001-es születésű középtávfutó, aki október 12-én fut 1500, 15-én 4000 méteren.

Dékány Kinga sem az az izgulós típus, elmondása szerint csak a versenyt megelőző éjszakán kezd rájönni a lámpaláz.

– Amikor elkezdődik a verseny, már nincs bennem izgalom – jegyezte meg a születésnapját éppen csütörtökön ünneplő Kinga. A párbajtőröző október 8-án, lép pástra az egyéni versenyen.

Bence és Kinga osztálytársak a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban, ahonnan október 2. és 20. között igazoltan fognak hiányozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában