Fogathajtás

2018.09.05. 19:50

Megkezdődött a fiatal fogatlovak világbajnoksága Mezőhegyesen

Szerdán délután 15 óra körül leszakadt az ég, ömleni kezdett az eső a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának megnyitóján Mezőhegyesen. Mint ismeretes, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a 2015-ben öt évre a határ menti városnak ítélte a világbajnokság rendezési jogát.

Verasztó Lajos

Benépesült a mezőhegyesi Kiállítási Centrum és Lovaspálya szerdán délután. A nézőtéren több százan – köztük sok fiatal – aggódva figyelte az eget, ám pontban a rangos rendezvény megnyitójára érkezett meg a kiadós eső, amely jó negyedóra után meg is szűnt. Sorra vonultak be az egyes országok csapatai és egy–egy fogata.

Elsőként Ausztria nemzeti csapata érkezett, majd majd sorra jöttek a többiek, így Németország, Olaszország, Luxemburg, Lengyelország, Románia és Magyarország csapatai vonultak be, és sorakoztak fel a főtribünnel szemben. Az idei világbajnokságon, minden eddiginél több, hét ország 43 fiatal fogatlova áll starthoz. A legtöbb lovat hazánk indítja, tizenhatot, majd a németek következnek tíz loval. Az öt– és hatéves lovaknál tizenhét, a hétéveseknél kilenc ló méri össze tudását a viadalon.

Fotók: Imre György

Pap István Tibor, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, a Nemzeti ­Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója magyar nyelven köszöntötte a világbajnokság résztvevőit, amit majd angolul is tolmácsoltak a megnyitó vendégeinek.

– Az idén kétszázharmincnégy éves mezőhegyesi állami ménesbirtok, és a szervezőbizottság nevében köszöntöm a negyedik fiatal fogatlovak világbajnokságának résztvevőit, a kísérőket, és a nézőket. Négy éve elkezdtünk egy projektet, amelyet szeretnénk folytatni. Nagyon fontos, hogy a szakemberek figyelemmel tudják követni a fiatal lovak fejlődését, felmérjék a lovak képességeit. Kívánom a versenyzőknek, hogy az elkövetkező napokban eredményesen szerepeljenek, érezzék jól magukat nálunk, ismerkedjenek meg Mezőhegyes nevezetességeivel – mondta a vezérigazgató.

Ezt követően Fugli Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) Fogathajtó Szakkbizottságának elnöke mondta el először angolul, majd magyarul megnyitó beszédét.

– A Nemzetközi Lovas Szövetség nevében nagy örömmel és szeretettel köszöntöm Mezőhegyesen a világbajnokság résztvevőit. Mezőhegyes a elkövetkező napokban negyedszer látja vendégül a világ legjobb fiatal fogatlovait. A mezőhegyesiek egy projektbe kezdtek, ahogy vezérigazgató úr is mondta, amit tovább szeretnének fejleszteni. Ennek igazolásául szeretném elmondani, hogy a hollandiai Kronenbergben a napokban fejeződött be az egyes fogathajtó világbajnokság, amelyen a lengyel Kwiatek Bartlomiej győzött, aki ezen a versenyen is indul, és egy olyan lóval nyert aranyérmet, amely korábban a mezőhegyesi fiatal fogatlovak világbajnokságán is szerepelt. Mezőhegyesen szép a környezet, szakértő a közönség, és remélem, hogy a következő napokban az időjárás is kegyeibe fogadja a rendezvényt. A résztvevők számára jó versenyzést kívánok, érezzék jól magukat Magyarországon. Ezennel a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát megnyitom – mondta a szakbizottsági elnök.

A megnyitóbeszédet követően a fogatok és a versenyzők egy tiszteletkör után elhagyták a pályát. A világbajnokság csütörtökön 8.30 órakor kezdődik az 5, 6 és 7 éves lovak kvalifikációjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában