LINAMAR-BÉKÉSCSABAI RSE

2018.08.06. 17:20

Azt ígérik, szerethető lesz az új idényben is a csapat

A nyár első edzése minden csapat, így a Linamar-Békéscsabai RSE életében is hangsúlyos alkalom, hiszen munka keretében ilyenkor találkoznak egymással a régiek az újakkal, és a hosszabb-rövidebb pihenő után talán mindenki kellőképpen kiéhezett – ha nem is a kemény fizikai munkára –, de a labdára mindenképpen.

Gajdács Pál

Fotó: Lehoczky Péter

Már a parkolóból rálátni a békéscsabai sportcsarnok küzdőterére. Bár tíz óra körül már harminc fok körüli a hőmérséklet, még jól jön a szellőztetés, a hamarosan érkező röplabdázóknak talán valamivel elviselhetőbbé téve a benti klímát.

A színes medicinlabdák és az ugrókötelek már szépen sorban várják a „gazdáikat”, egy kis fotózás, majd Kormos Mihály vezetőedző néhány szavas instrukciója után az új erőnléti edző, Karolj Ferenc indítja el a nyár első tréningjét, így van időnk arra, hogy Kormos Mihállyal váltsunk pár szót.

Fotók: Lehoczky Péter

– Fizikai jellegű, illetve labdakezeléses edzések szerepelnek a programunkban. Délelőttönként a csapatot elosztva egy óra, illetve másfél órás kondicionális, majd labdás, délutánonként két órás labdás edzéseink lesznek. A napokban minden részletre kiterjedő orvosi felmérés vár a lányokra – beszélt az elkövetkezendő időszak munkájáról Kormos Mihály.

– Ebben a két hónapban tudjuk felépíteni magunkat, persze ilyenkor nem mindig könnyű „motiválni” a csapatot, év közben erre nincs idő, viszont az erőnek, a kondíciónak a bajnokság egészére ki kell tartania. Még az ünnepek alatt lesz jobban idő az edzésre, amikor nem igen játszunk mérkőzéseket. Rég volt (talán nem is fordult még elő), hogy az első foglalkozásra csaknem teljes legyen a keret, csupán az Európa-bajnoki selejtezőre készülő montenegrói Kszenija Ivanovics és a horvát Lucija Mlinar hiányzott. Tizenkét, tizenhárom edzőmérkőzést terveznek, két külföldi és szeptemberben egy hazai tornával fűszerezve.

Amikor azt kérdezzük a vezetőedzőtől, hogy ő maga várta-e már, hogy elkezdődjön a munka, a következőt mondta:

– Persze, vártam már nagyon és várom a mérkőzéseket is.

Sokan, a játékoskeretet látva állítják, minden idők legerősebb csapata lesz az idei.

– Ha nem is a legerősebb, de a legszerethetőbb. Ezek a lányok imádják a röplabdát, szeretik Békéscsabát. Lehet, hogy mentek el jó játékosok, de akik maradtak, a szívüket-lelküket kiteszik a csapatért.

Baran Ádám, a BRSE klubelnöke nem sokat pihent a nyáron, és ezután sem fog.

– A játékoskeret kialakításában minden a tervek szerint halad – mondta a klub első embere. – Óriási léptünk előre, hiszen komoly stáb kezdte meg a munkát, melyben minden szegmensben komoly szakemberek találhatók, a Kormos Mihály-Leiszt Máté edzőpárosa nemcsak hazai szinten jelent garanciát a sikerekre, Európa egyik legjobb erőnléti edzőjét hoztuk ide, profi statisztikus jön Olaszországból. Eljutottunk odáig, hogy a szezon kezdetre összeállt egy olyan stáb, amely nemzetközi szinttű a körülményekkel együtt, amit biztosítunk a stábnak. Ez a garancia arra, hogy azok a fiatal, tehetséges játékosok, azt a pályát fussák be, amire a tehetségük predesztinálja őket. Abszolút célirányos, céltudatos átigazolási politikát folytattunk. A keret magja együtt maradt, akik hosszabb távú megállapodást írtak alá, ami a magyar röplabdában korábban nem volt szokás. Hozzájuk olyan játékosok érkeztek, akiknek a munkamoráljával, képességeivel tisztában voltunk. Gondolok itt Tálas Zsuzsannára, vagy a kontinens topcsapatából, a CSM Bukarestből érkező Szofija Medicsre, vagy Fábián Fannyra. Ezzel arra cáfoltunk rá, hogy innen csak kifelé áramolnak a játékosok és ezek az Európa élbajnokságaiban játszók látnak fantáziát a csabai csapatban. Jelenleg egy tizenhárom fős, nagyon erős mag áll rendelkezésünkre és a tervek szerint tizennégy alkotja majd a játékosállományt. Hogy a hiányzó láncszem érkezését mikor jelentjük be, még több mindenen múlik. A Békéscsabai RSE ma már a világon egy jól csengő brand a világ legjobb menedzserirodái kerestek bennünket, felajánlva világelithez tartozó játékosokat.

Baran Ádám elmondta még, hogy szeptemberben jelentik majd be a hivatalosan a célkitűzéseket és a klub névadó szponzorát.

A klubelnök szót ejtett a Magyar Röplabda Akadémia projektről is.

– Több mint egymilliárd forintos, európai szinten is egyedülálló munkacsarnokot tervezünk, a BÉKSZI udvarán, a Gyulai és a Dobozi út által bezárt háromszögben. Három szabványméretű röplabda-pályát tudunk benne elhelyezni kifutókkal. Zajlik a tervezése, az engedélyezési folyamatok, eljárások és bízom benne, hogy még idén elkezdődnek a munkálatok, a cél az, hogy 2019 őszén átadásra kerüljön.

Megfelelni a maga elvárásainak

Az első tréningen a korábbi kedvenc, Tálas Zsuzsanna és a szerb Szofija Medics is megjelent.

– Nem mondok újdonságot azzal, hogy nagyon jó volt visszatérni – mondta Tálas Zsuzsanna. – Majdnem mindenkit ismerek, Szofija Medicset is, csak a háló túloldaláról. Itt nagyon sokan a nagy „öregnek” könyvelnek el, pedig még igencsak fiatalnak érzem magam. Azon a pályán vagyok, amely felfelé ível, és nem stagnál, vagy lefelé megy. Szóval én még tanulni szeretnék évről-évre és úgy gondolom, hogy még ezt az utat járom. Elsődlegesen a magam elvárásainak szeretnék megfelelni, ami még mindig nagyobb, mint amit esetleg a csapattársak, az edző, vagy klub vezetése támaszt velem szemben. Ismerem Kormos Misi pedagógiai érzékét, ezen remélem, hogy tud segíteni, hogy ezeket a harcokat magammal könnyebben levívjam, de ez számomra nem teher, amit a klub elvár tőlem.

– Jó napot kívánok! Köszönöm szépen! Szívesen! Kancsó víz! Egy labda hiányzik. – mondja a már ismert magyar szavakat a magyar felmenőkkel is rendelkező center, Szofija Medics és elneveti magát. – Persze ennél még több magyar szót is szeretnék megtanulni a jövőben. – A játékommal sok örömet szeretnék szerezni a békéscsabaiaknak. A legfontosabb az, hogy a csapat egésze is jól teljesítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában