békéscsaba - videóval

2018.07.10. 11:22

Szörfdeszkára pattantak fel a Csaba-tavon Zahoránék

Rendhagyó helyszínen, Békéscsabán szeretne szörfvitorlázni Zahorán Tibor. A helyi férfi fiával űzné ezt a sportot, a legalkalmasabb „pályának” a Csaba-tavat tartják, ahol bemutatót is rendeztek a közelmúltban. Ugyanakkor tervüknek több hivatalos akadálya is van.

Vásári Erzsébet

Zahorán Tibor elmondta, fia, Előd az Erzsébet-táborban ismerkedett meg a szörfvitorlázással. Rögtön meg is szerette, így azóta minden évben elutaznak a Balatonhoz, hogy deszkára állhasson. Szerinte a Csaba-­tó, méreteiből adódóan – közel két kilométer hosszú – alkalmas lenne erre a sportra, hiszen jelenleg is folyik sporttevékenység rajta (horgászat), partról és a vízből, csónakból is.

A közelmúltban bemutatót is tartottak Zahoránék az érintett bányatavon /Fotók: Imre György/

Ők szintén csak a tó felszínét szeretnék használni. Ráadásul a sport szabályait betartva, vízi mentőmellényben tennék mindezt. Hozzátette, számos ismerőse használná ki ezt a lehetőséget, ha engedélyeznék. Úgy gondolja, ebből akár kultúrát is lehetne teremteni Csabán.

Mengyán Béla, a Matróz Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, jelenleg az ő üzemeltetésükben van a Csaba-tó, melynek mélysége hat-kilenc méter között változik. Bányatóról van szó, emiatt a fürdőzés és minden egyéb vízi sport tiltott, mert életveszélyes. Erre a part mentén kihelyezett táblákkal fel is hívják a figyelmét az odalátogatóknak, valamint a vízi sportok tiltása a kiadott horgászengedélyeken is szerepel. Felháborodással vette tudomásul azt, hogy a helyszínen szörfvitorla-bemutatót tartottak, amiről előzetesen nem értesítették. Nem adta hozzájárulását a sporttevékenység gyakorlásához, sőt, a területet csak engedéllyel használhatja bárki.

Az egyesület elnöke beszámolt arról, hogy végignézte a Beol.hu Facebook-oldalára felkerült élő videónkat a Csaba-­tavon megrendezett szörfvitorlázásról, és rendkívül nagy felelőtlenségnek tartja, hogy vízre ment a fiú. Mint mondta, a tízperces felvételen látható, hogy négyszer esett vízbe a deszkáról, és ugyan mentőmellény volt rajta, de egyéb biztonsági intézkedés nem történt (nem volt például mentőcsónak vagy vízimentő személyzet), pedig a bányató esetében ezt nélkülözhetetlennek tartja. Hozzátette, egyesületük tagjai is kizárólag csak harcsahorgászatra (kuttyogtatásra) használhatják a vizet csónakkal, ami előtt aláírnak egy nyilatkozatot, miszerint megfelelő úszótudással rendelkeznek, ittasan nem mennek a tóra és mentőmellényt használnak. Így is csak hétköznapokon, napkeltétől napnyugtáig engedélyezik mindezt számukra.

A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala a szörfözési engedéllyel kapcsolatban azt a tájékoztatást adta, hogy hatáskörük nem terjed ki annak megadására. A feltárt információk ismeretében azonban hangsúlyozták, hogy az érintett Csaba-tó felületén történő szörfvitorlázás a tulajdonosok, illetve az üzemeltető ilyen célú szándékától függ.

A tó jelenleg halgazdálkodási vízterületként van nyilvántartva, amelynek halászatra jogosultja a Matróz Sporthorgász Egyesület. A hivatal hozzátette, hogy amennyiben a tulajdonos és az üzemeltetői szándék egyezően támogatja Zahorán Tibor szörfvitorlázási lehetőségre vonatkozó igényét, úgy annak engedélyezését Budapest Főváros Kormányhivatala adhatja ki.

A vitorlázás sportághoz tartozik

A szörfvitorlázás egy sportág, amely a vitorlázáscsoport eleme, és a windszörf nevű eszközzel űzik, melynek két fő alkotóeleme a deszka és a vitorla. A hullámlovaglás egy igen régi sport, már az 1700-as évek végétől találhatóak róla feljegyzések. A széllel hajtott szörfdeszka ötlete ehhez képest egészen friss, először Jim Drake és barátja fejéből pattant ki 1962 tavaszán Kaliforniában.

Magyarországon napjainkban főleg a Balatonon és a Velencei-tavon űzik ezt a sportot.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában