Lovassport

2018.03.30. 09:20

Rajtengedélyért hajtottak Mezőhegyesen

Pozitív tapasztalatokkal zárult a vasárnapi rajtengedély vizsga Mezőhegyesen.

Csete Ilona

A Magyar Lovas Szövetség a fogathajtó és a díjugrató szakágakban szervezett rajtengedély vizsgát a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Központi Ménesudvarába. A fogathajtó szakágban István Péter és Papp János, a díjugrató szakágban Sovák Péter és Bencsik József vizsgáztattak.

– Az elmúlt évekhez képest nagy érdeklődés volt főképp a B kategóriában, de volt vizsgázó C kategóriában is a fogathajtóknál. Jól felkészült lovasok érkeztek Mezőhegyesre, akik immár versenyzővé váltak, s a jövőben mindannyian indulhatnak fogathajtó versenyeken, hiszen mindenki sikerrel zárta a vasárnapot – hangsúlyozta Papp János, aki kitért arra is, hogy B kategóriában a nemzeti egyes díjhajtó feladatot kellett teljesíteni, az akadályhajtásból vizsgázóknak 10 sejbapáros pályát kellett teljesíteniük. Többen saját fogattal indultak, de sokan a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovait hajtották. Papp János azt is elárulta, hogy az elméleti vizsgán főként a fogathajtás szakmai és sporttörténeti kérdései voltak napirenden.

A díjugratóknál elméleti vizsgával indult a vasárnap, ezután következett a gyakorlati vizsga, melynek első része egy előlovaglás volt, majd 8 ugrásból álló pályát kellett lovagolni a lovasoknak. Az elméleti kérdések között a ló anatómiájára, a lovaglás fortélyaira és a szabályokra, valamint szintén sporttörténetre került a hangsúly.

– Az előlovaglásnál azt kellett bizonyítani, hogy a 3 jármódban mennyire biztonságosan tudnak ülni a lovon. Az ugró feladatban azt kellett megmutatni, hogy mennyire tudják irányítani a lovat, az ugrások fölött mennyire tudják elkövetni a lovat és az ugrás után tudják-e irányítani – mondta Bencsik József, aki hozzáfűzte, hogy 80-90 centiméteres ugrásokat kellett teljesíteni, míg a versenyeken 1 méteren kell már stílusversenyt lovagolniuk, s akkor már stíluspontokat kapnak a lovaglásukra.

Fotók: Vida-Szűcs István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában