Szociofotós

2024.05.23. 11:51

Az orosházi Müller Miklós fotóiból nyílt kiállítás

Orosháza világhírű szociofotósáról újabb hírek érkeztek: Nicolas Muller képeiből nyílt kiállítás Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig címmel. Azokat a fényképeket mutatják be, amelyeket az orosházi Gonda Géza Tamás kapott a 80 éves Müller Miklóstól 1993-ban, az orosházi kiállításmegnyitót követően.

Csete Ilona

Müller Miklós Orosházán született

Forrás: Cervantes Intézet

A Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig című kiállítás május 22. és július 20. között tekinthető meg a Cervantes Intézetben. A 43 kiállított fotográfiáról többet is megtudhattak a résztvevők a keddi megnyitón, ahol Gonda Géza fotográfus és Ana Muller, Nicolás Muller lánya is részt vett.

Nicolas Müller Miklós, kiállítás
Müller Miklós Orosházán született
Forrás: Cervantes Intézet

Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller, vagy ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós a szociofotográfiai iskola egyik alaptagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Miközben a második világháború elől menekült béke és szabadság után kutatva, élete és szakmai útja szülőhazájából Franciaországba, Portugáliába, Marokkóba és Spanyolországba vitte.

Nicolás Muller a második világháború kirobbanása előtt szülőhazájában, Magyarországon élt – olvasható a tárlat kapcsán megjelent írásban

13 éves korában születésnapjára kapott egy fényképezőgépet. Feljegyzései szerint ettől kezdve megszállottan fényképezett, meghódítani és rögzíteni akarván a körülötte lévő emberi világot. A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumában köteleződött el a szociofotográfia mellett. Jó barátságot ápolt Ortutay Gyulával, Radnóti Miklóssal és Gyarmati Fannival is. A kiállításon megtekinthető az a három kötet is, amiket Radnóti Miklós Müller Miklósnak dedikált. Muller a köteteket később az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárnak adományozta.

Muller 1938-ban – a fasizmus előretörése és a készülő zsidótörvények miatt – már ismert fotósként emigrációba kényszerült, hogy mentse az életét. Fényképezőgépével kivételes tanúja volt az európai múlt egyik legmegrázóbb időszakának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!