Előadás

2024.04.03. 18:21

Varázslatos mesejáték elevenedik meg a csabai színházban

A Békéscsabai Jókai Színház szerdán délelőtt tartotta a Weöres Sándor: Holdbeli csónakos című zenés darabjának sajtónyilvános olvasópróbáját.

Dinya Magdolna

Elhangzott, a női szerepeket Kiss Viktória, Nagy Erika, Márki Szabina, Kintner Nikolett színésznők, valamint Misurda-Kovács Adél és Sziveri Emese elsőéves színészhallgatók játsszák. 

színház
Május 6-án mutatja be a Jókai színház a „Holdbeli csónakos” című zenés mesejátékát. Fotó: Beol.hu 

A férfi szerepekben Puskás Dániel, Beszterczey Attila, Lévai Attila, Csurulya Csongor, Kopanyicza András, Lénárt László, Nagy Róbert, Szász Borisz, Falusi Balázs Áron, Tomanek Gábor, Szőke Pál, Szabó Zoltán, Borák Péter színészeket, valamint Horváth Bence, Suhajda Botond, Rucz Barnabás elsőéves színészhallgatókat, továbbá Bruda Róbert másodéves színészhallgatót láthatjuk az előadás során.

Törekednek a varázslatos látvány megteremtésére

Az olvasópróbán Seregi Zoltán, a teátrum Jászai Mari-díjas igazgatója és a darab rendezője elmondta, hogy a gyermekelőadásoknak lenyűgözőnek kell lenniük, hogy elvarázsolják a fiatalokat. Ugyanakkor kiemelte, hogy napjainkban nagyon nehéz felvenniük a versenyt a modern videókkal és rajzfilmekkel.

Nekünk itt a színpadon kell csodát előállítanunk. Készülünk rengeteg vetítéssel is, hogy káprázatos látványt teremtsünk. Az előadás során egy különleges, szürreális világot szeretnénk létrehozni, ahol a tündérmesén belül, a vásári komédia és a magyar népmese elemei keverednek. A klasszikus bábfigurák is szerepet kapnak a darabban, hogy elrepítsék a gyerekeket egy varázslatos világba, ahol csak a képzeletük szab határokat – részletezte.

Elmondta, a történetnél pontosan kell tudnia a rendezőnek, hogy a darabban mennyi szöveg fér el az adott szituációban, és számolnia kell azzal is, hogy az előadás 75 percbe beleférjen. A gyerekek ezt az időt képesek még nyugodtan, és koncentrálva végigülni. Ennek megfelelően alkalmazkodnak, és úgy rövidítették a történetet, hogy az író eredeti szándéka és célja megmaradjon.

 

Az előadás legfontosabb üzenete a boldogság

A színházigazgató elmondta, a darab legfontosabb üzenete az, hogy a boldogságot nem az elérhetetlen dolgokban és vágyakban kell keresni, hanem a közvetlen közelünkben kell megtalálnunk, csak észre kell vennünk.

A történet alapján Jégapóhoz, a magyarok fejedelméhez négy király érkezik leánykérőbe. Hatalmas hadsereget, végtelen gazdagságot, világot igazgató mágiát és gyönyörködtető művészetet kínálnak a királykisasszony kezéért. Ám Pávaszem királylány egészen másra vágyakozik. Titokban szerelmes az elérhetetlen Holdbeli csónakosba. Egyetlen vágya, hogy az égi birodalmába maga mellé emelje. A királykisasszony Medvefia, a lapp királyfi segítségével elmenekül kérői elől, és ezzel elkezdődik világkörüli kalandja. Társául szegődik a klasszikus vásári bábjáték három csibésze, Vitéz László, Paprika Jancsi és Bolond Istók. Idegen országokon, csodás tájakon utaznak, számtalan kalandot élnek át együtt. A mese végére Pávaszem nem csupán a világot ismeri meg, de önmagát és az igaz szerelmet is. 

Igaz-Juhász Katalin díszlettervező elmondta, a színházi produkció során arra törekszenek, hogy olyan varázslatos és csodálatos látványvilágot teremtsenek, mely magával ragadó és felejthetetlen élményt nyújt a közönség számára. A díszlet Jégapó palotájából indul ki, majd a Föld különböző helyszíneit járja körbe, Kínától egészen Görögországon át, rengeteg helyszínt érintve. Emellett számos képzeletbeli világot is megjelenítenek különleges világítással, effektekkel, vetítésekkel és színezésekkel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában