Halasi csipke

2024.04.06. 18:31

Rapavi Réka tű-pontos képeiből nyílt kiállítás Csabán, a Téglában – videóval

Rapavi Réka kiskunhalasi fotográfusnak nyílt kiállítása szombaton délután a békéscsabai Tégla Népművészeti Alkotóházban Tű-pontos részletek címmel. A tárlatot Tóthné Kiss Szilvia csipkekészítő népi iparművész, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja nyitotta meg.

Nyemcsok László

Tóthné Kiss Szilvia kiemelte, egykori mestere, Mátray Magdolna egy tévéinterjúban azt mondta, a csipke a lét és a nem lét művészi megfogalmazása. A Téglában látható fotókon a fekete és a fehér, a fény és az árnyék adja vissza Rapavi Réka megörökített pillanatait.

kiállítás, népművészeti, tégla, Rapavi Réka
A kiállítás szombaton nyílt meg a Téglában. Fotó: Bencsik Ádám

– A Halasi csipke tű-pontos varázsa a részletekben rejlik, így Rapavi Réka erre az igen aprólékos munkára helyezte a hangsúlyt – ecsetelte Tóthné Kiss Szilvia. – Tette ezt azért, mert ő maga is kiskunhalasi születésű, aki méltán büszke a városához kötődő nemzeti kincsre.

Rékának a fotózáshoz fűződő első élménye már igen fiatal korához köthető. Még csak 2–3 éves lehetett, amikor fogta a családi Zenit fényképezőgépet, és elkattintotta élete első fotóit. Megmagyarázhatatlan vágyat érzett a fotózás iránt, amit szülei támogattak, már kora gyermekkorától kezdve. A képek megörökítésének izgalma, az egyre komolyabb fényképezőgépek tudása, a belső motiváció újabb és újabb kihívások elé állították az alkotót. A hobbi lassan hivatássá változott. A vizsgaremekként elkészült 25 kép örökíti meg a több mint 120 éves hungarikumot, a halasi csipkét.  A kiállításon betekintést nyerhetünk a készítés légies cérnavezetésétől az elkészült ruhákig. 

A Halasi csipke tű-pontos varázsa a részletekben rejlik. Fotó: Bencsik Ádám

Tóthné Kiss Szilvia kiemelte, a halasi csipkét Dékáni Árpád rajztanár tervezte 1902-től, és Markovics Mária fehérneművarró volt a kivitelezője, majd oktatója. A rajzolt motívumok kivitelezésével először mások próbálkoztak, de az addig bevált hímzőöltések nem voltak sikeresek. Szerencsére Markovics Mária egyedülálló technikájú öltéseket használt, ami meghozta a várt eredményt. A halasi csipke a levegőbe varrott csipkék kategóriájába tartozik. A készítés folyamán külön szakma a kontúrozó és a csipkevarró. Több, mint 60-féle, levédett öltéstípust használnak.

Készítéséhez speciális, erősen sodrott, fehérített lenfonal és nagyon sok türelem, kitartás szükséges. A halasi csipkét varró asszonyok titokként őrzik a csipke készítésének rejtelmeit, sokszor a tudás csak családon belül öröklődik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában