Művészet

2024.04.08. 13:48

Csaknem száz olajfestményében csillantja meg a természet szépségét

Tavaszköszöntő címmel Vigh Barbara festményeiből nyílt kiállítás a hétvégén Muronyban, a közösségi házban. A makói születésű tehetség képein kirajzolódik a természet és az állatok szeretete.

dr. Nagy Szilvia

A fiatal alkotó Makón nőtt fel, már egészen kicsi korától sokat kézműveskedett, rajzolt, barkácsolt, a szülei pedig támogatták ambícióiban. Elmondta, komolyabb változás 17 évesen jött az életébe, ekkor ismerkedett meg Gaudi Márton szobrász-festővel, aki megtanította az olajfestés minden csínjára-bínjára. 

alkotások, művészet, festmények
Vigh Barbara szerint mindenki életébe kell csempészni egy kis művészetet.

– Nyitottabbá váltam, tanulmányoztam más festőművészek képeit, megismerkedtem a környékbeli kortárs alkotókkal, akikkel azóta is minden évben összejövünk, közösen alkotunk, töltődünk – sorolta Vigh Barbara, akinek a szabadságról, vidámságról, nyugalomról, elvágyódásról szóló képein rengeteg a festék, a szín. Szülei foglalkozásából adódóan gyermekkorában körülvették a növények és az állatok, az alföldi élet, a puszta szépsége, a természet körforgása meghatározó élményt jelentett számára. 

– Kellemes érzéseket kelt bennem, ha emlékeimre gondolok, mindig megnyugtat a táj szépsége, elvarázsol az állatok önzetlen szeretete. Az érzéseimet a festményeimen keresztül is megmutatom, főbb motívumaimat a madarak, a vizek, a hajók, a virágok, az állatok jelentik. Legtöbbször gyors mozdulatokkal dolgozom, az ecsettechnikámnak köszönhetően legtöbbször pár óra alatt elkészülök egy-egy képpel – részletezte Barbara, aki eddigi pályafutása alatt csaknem száz olajfestményt, rengeteg rajzot, akvarellképet készített. Már általános iskolás korában különdíjat nyert Az ünnephez vezető út című pályázaton, emellett eredményesen szerepelt a Szépség koldusa 100 című képzőművészeti pályázaton. 

– Tanulmányaimat Szegeden folytattam, 2020-tól pedig grafikusnak tanulok. Elsajátítottam a számítógépes alkotást, nagy örömömre a hódmezővásárhelyi diákok őszi tárlatára készült digitális anyagomat beválogatta, felhasználta a zsűri – sorolta, hozzáfűzve, Makó környéki művésztársaival több kiállításon bemutatkozott már Ferencszálláson és Apátfalván, legközelebb Orosházán nyitnak tárlatot. Jelenleg Békéscsaba környékén bontogatja a szárnyait, kis időre csatlakozott a Sorsfonó Alkotókörhöz. Megtanulta a kalligráfia alapjait, ezzel a művészeti vonallal is tervei vannak. 

– Muronyban élek, édesanyám révén kerültem a településre, a párja falubéli. Az emberek szívélyesek, összetartók, befogadók, itt szívesen festek újra – összegezte benyomásait Vigh Barbara, aki tavaly már jótékonykodott is a közösség javára; két festményére licitálhattak a bálon, melynek bevételét a helyi óvoda felújítására fordítják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában