Séta Békéscsabán

2024.04.22. 09:21

Műemlékek történetével ismerkedtek meg

A műemléki világnap alkalmából városismereti sétát szervezett a közelmúltban Békéscsabán a Békés Megyei Könyvtár. Az érdeklődők Juhász Zoltán, a bibliotéka igazgatója kalauzolásával megismerték a belváros műemlékeinek – így a Jókai színház, az Ibsen Ház, a Fiume Hotel, a városháza, a városi bérház –, valamint a Munkácsy Negyed látványosságainak történetét. A túravezető az egyes állomásokon játékos kvízkérdésekkel tesztelte a sétán résztvevők tudását, felkészültségét.

Licska Balázs

A Békés Megyei Könyvtártól indultak az érdeklődők

Fotó: BMK

Április 18-át 1984-ben nyilvánította a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa műemléki világnappá – ismertette Juhász Zoltán. A Békés Megyei Könyvtár igazgatója hozzátette: a muemlekem.hu internetes adatbázis 27 olyan békéscsabai építményt tart számon, amelyek műemléki védelem alatt állnak. Ilyen többek között az evangélikus kis- és nagytemplom, a szlovák tájház, a gerlai Wenckheim-kastély és a magtár, valamint az izraelita temető sírkövei. Ideiglenes műemléki védelem hatálya alatt áll például az Árpád fürdő, a Magyar Államkincstár és a FEK étterem épülete.

A Békés Megyei Könyvtár legközelebb májusban hirdet vezetett városismereti sétát, amelynek keretében a festőfejedelem Munkácsy Mihályhoz köthető helyszínekkel, emlékekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A Jókai színház épületének történetét is megismerték a résztvevők
Fotó: BMK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában