Megemlékezés

2024.04.05. 06:35

76 éves lenne Gubis Mihály szobrászművész

Gubis Mihály békéscsabai képzőművész egy szerencsétlen balesetben 2006. május 17-én a németországi Mundelsheimben, egy szobor felállítása közben hunyt el, a békéscsabai, vasúti temetőben nyugszik. Születésnapján, mint minden évben, április 4-én, vagyis csütörtökön megemlékeztek békéscsabai, az Andrássy út 2. szám alatt található emléktáblájánál. A megemlékező beszédet Veres Krisztina, a Békéscsabai Meseház vezetője mondta.

Nyemcsok László

Gubis Mihály egy nyolc méter magas, másfél tonna súlyú szobor kínai alkotójának segített volna felrakni az alkotást egy teherautóra, hogy a kiállításra szállítsák. Testével megpróbálta megtámasztani a szobrot, de az rádőlt.

Gubis Mihály, emlékezés, szobrászművész
A megemlékező beszédet Veres Krisztina, a Békéscsabai Meseház vezetője mondta. Fotó: Bencsik Ádám

A csütörtöki, békéscsabai megemlékezés előtt szétosztottak kis lapocskákra írt szavakat, melyek a művész alkotói filozófiájának kifejezéseit tartalmazták. Ezeknek segítségével tudtak kapcsolódni egymáshoz az emberek, akik ismerték Gubis Mihályt. Szerepelt ezek között: kereszt, zászló, szék, szekér, sátor, mell, torony, kabát, hegeszt, csiszol, fest, köszörül, rajzol, fűrészel, ácsol, tájművészet, installáció, plasztika, performance, grafika, csalánleves.

Veres Krisztina kiemelte, Békéscsaba a mi városunk. Sokan vagyunk, akik itt születtünk, sokan vagyunk, akik itt élünk, akik ismertük Gubis Mihályt.

– Az idő telik, egyre többen vannak, akik műveiről ismerik a nevét, emléktáblájáról tudják, hogy hol élt – hangsúlyozta Veres Krisztina. – Amíg van virág az emléktáblánál, amíg van ember az ünnepi megemlékezéseken, amíg felismerjük karakteres alkotásait, amíg láthatjuk kiállításokon műveit, amíg beszélünk róla, addig velünk van. És utána is itt lesz. Gubis, a csabai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!