Városi könyvtár

2024.02.08. 17:46

Könyvbemutatót tartottak Gyomaendrődön a Kner család történetéről

A Határ Győző Városi Könyvtárban rendezték meg a napokban az „Újabb Kner történetek két könyv tükrében” könyvbemutatót. Az eseményen Szegő János szerkesztő beszélgetett Dr. Erdész Ádám Kner-kutatóval.

Dinya Magdolna

Szegő János szerkesztő (jobbról) beszélgetett dr. Erdész Ádám Kner-kutatóval. Fotó: Határ Győző Városi Könyvtár

Fotó: Picasa

A rendezvény folyamán Kner Albert története rajzolódott ki a hallgatók előtt, aki – mesei fordulattal élve – legkisebb fiúként elindult szerencsét próbálni Amerikába, ahol aztán tehetségének köszönhetően sikeres és híres lett. Az Amerikában felfelé ívelő pályájáról, terveiről és munkáiról szól Robert Elton Brooker III, Erdész Ádám: Kner Albert - Művész, ikon, legenda című monográfiája. A számos fotót tartalmazó albumból azt is megtudhatjuk, hogy Kner Albert ötlete volt többek között, hogy kartonpapírból készítsenek tárgyakat azokban az időkben, amikor a fém és a fa inkább hadicélokat szolgált. 

Az ő nevéhez fűződik a „six-pack”, a cigarettásdoboz, a lemezborító és sok más praktikus csomagolóeszköz. Az új világról, a beilleszkedésről, az otthon maradottak iránti aggodalomról, valamint a magyarországi családtagok beszámolóiról a család levelezése ad képet. Kner Albert ekkoriban írt leveleiben igyekezett a demokráciára és bizalomra épülő amerikai élet előnyeit is ecsetelni, ami nővére, Kner Erzsébet számára is segített meghozni a döntést, és utóbb követte Albertet az emigrációba. A leveleket Erdész Ádám válogatta, és Levelek a Kner család életéből 1938-1949 címmel rendezte sajtó alá – olvasható a Határ Győző Városi Könyvtár közösségi oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában