Budapest

2024.02.12. 08:04

A Buddhista Főiskolán nyílt kiállítása BMZ-nek

A békéscsabai Baji Miklós Zoltán képzőművész, a napokban Budapesten mutatta be a „Műugrás 2., a Metafizikai Térben” című kiállítását.

Dinya Magdolna

A BMZ tárlata egészen április elejéig látogatható

Fotó: Facebook

Baji Miklós Zoltán (BMZ) képzőművész elmondta, 62 évesen tanulmányokat folytat Budapesten, a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, ahol buddhista filozófus szakon hallgató. Mindig is közel állt hozzá a keleti kultúra.

Szűcs Gabriella, a könyvtár vezetője javasolta számára a következő projektet, egy kiállítás megrendezését. Az információ eljutott Karsai Gábor rektorhoz is, aki felkérte BMZ-t, hogy rendezzen egy kiállítást. A lehetőséget nagy örömmel fogadta, és megtiszteltetésnek érezte. Az eredeti időpont vizsgaidőszakra esett, így a kiállítást a vizsgaidőszak után rendezték meg, a napokban.

A kínai holdújév a keleti kultúrában kiemelt ünnepnek számít ezért a Tan Kapuja Buddhista Egyház is megünnepli, és az ősi hagyományokat megőrizve az elkövetkező (hold)évre előrejelzést, jóslatot ad az ősi orákulumrendszerek segítségével. Az ünnepség BMZ a „Műugrás 2., a Metafizikai Térben” című kiállításának megnyitójával kezdődött, amely folytatása a pár évvel ezelőtt bemutatott tárlatának. A művészete mindig a szent és a profán határain mozog.

A kiállítást Karsai Gábor rektor és Tóth Szabolcs szitárművész nyitotta meg, közreműködött Kövesdi László színművész, és Szűcs Gabriella kurátor. A tárlat két részből áll, mivel a képzőművész nem csak akvarelleket készít, hanem más technikákat is alkalmaz. A tárlat egyik részén látható egy kis visszatekintés a performanszokból és a nagyméretű festmények reprodukciói nyomtatott formában, valamint tégla szobrok és más installációk, amelyek fontosak BMZ tevékenységében. A Batkay teremben pedig főleg akvarell festmények vannak kiállítva, összesen 30 darab látható. Ezen kívül kisebb számban szénrajzok és tollrajzok is megtalálhatóak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában