Centenáriumi emlékév

2024.01.01. 19:46

Kiss Györgyről, a szénásiak polihisztoráról könyv is megjelent

A Mira Csillagászati Egyesület decemberben tartotta nagyszabású, és egyben az idei emlékév utolsó programját: könyvbemutatóra hívta, várta a vendégeket a Nagyszénási Kulturális Központba.

Csete Ilona

Kerekasztal-beszélgetés során felidézték Kiss György emlékét, szellemiségét, a korszakot, amelyben élt, alkotott.

Fotó: Jávorka Eliza

A centenáriumi emlékév zárórendezvényén mutatták be a Kiss György összegyűjtött munkáiból álló Hódolója vagyok világegyetemnek című kötetet. A program kerekasztal beszélgetéssel kezdődött. Elöljáróban Ravasz Tamás, a Mira Csillagászati Egyesület alelnöke elmondta, a kötetről egy kerekasztal-beszélgetés során tudhatott meg részleteket a hallgatóság. Felidézték Kiss György emlékét, szellemiségét, a korszakot, amelyben alkotott. Szó volt csillagászatról, költészetről, családról és emberségről. Személyes élményeiket, történeteiket is megosztották: Fődi Andrásné elnök köszöntője után Varga Anikó korábbi szakkörös, gazdasági vezető, Zahorecz István korábbi csillagdavezető, Szabó-Kiss Judit, Kiss György unokája, Kulcsár László korábbi szakkörös, a kiadvány szerkesztője, Csepregi Lajos, az orosházi Alcor Csillagászati Szakkör egykori vezetője, Mátis András nyugalmazott planetáriumi előadó és Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára osztotta meg gondolatait.

A kerekasztal beszélgetés végén a Mira Csillagászati Egyesület Tiszteletbeli Tag címet igazoló díszoklevelét többen átvehették: Zahorecz István, a több évtizedes csillagászati ismeretterjesztés és a Kiss György Csillagda tizenöt éven át való vezetése elismeréseként; Lipták Pál, kiemelkedő mecénás tevékenysége és elkötelezett, önzetlen segítségnyújtása elismeréseként; Hegyesi Imre, kiemelkedő mecénás tevékenysége elismeréseként.

Megnyitották e program keretében a Nagyszénás fotós szemmel című kiállítást (Kiss György ugyanis rengeteget fényképezett Nagyszénásról, megannyi témában). Ő volt a község fotós krónikása. Ebből a meggondolásból hirdették meg két kategóriában a fotópályázatot, ahol okleveleket vehettek át kiemelkedő pályamunkájukért néhányan: Király Boglárka, Király Zsófia, Molnár Endre, Uhljár Dániel, Horváth Gábor, Széll Mariann, Rozgonyi Ildikó.

Ravasz Tamás, a program műsorvezetője záró gondolataiban arról is beszélt, hogy öt év munkája volt a 2023-as évükben. 2018 óta gondolkodtak azon, hogyan lehetne méltóképpen megünnepelni a szakkör és a csillagda alapítójának, Kiss György születésének a 100. évfordulóját. 

A díszpolgár életművét átfogó emlékkötet jelent meg Fotó: Jávorka Eliza

– Megbeszélések sora előzte meg nemcsak a mai délutánt, de az emléktábla felállítását, a kötet összeállítását, a Kiss György Természettudományos Ösztöndíj megalapítását – fogalmazott, és megköszönte az egyesület elnökségének, a tagoknak és mindazoknak, akik segítettek, ötleteikkel hozzájárultak az emlékév sikeres programjaihoz.

Mozgalmas volt az emlékévük

Az emlékévet összegezve Ravasz Tamás felsorolta, mi mindent csináltak 2023-ban: február 2-án, Kiss György születésnapján az interneten kihirdették az emlékévet, felavatták Kiss György emléktábláját a művelődési házban, majd megkoszorúzták nyughelyét a temetőben. Februárban közzétettek egy felhívást, miszerint Békés megyei írók, költők munkáit egy online kiadványba szeretnék összefűzni. A XIII. Tavaszi Csillagászati Programsorozat részeként lezajlott a makettkészítő verseny, s megnyitották a KGY100-MIRA50 kiállítást, ami bemutatta Kiss György munkásságát és az 50 éves csillagászati ismeretterjesztés mérföldköveit. Az akadályversenyt csapatépítő napként bonyolították le.

Nyáron táborok, családi napok vendégeiként előadásokat, távcsöves bemutatókat tartottak, részt vettek országos programsorozatokban, kivették a részünket a tudományos ismeretterjesztésből. Ősszel meghirdettek két fotópályázatot. Novemberben Kiss György posztumusz díszpolgári címet kapott. Decemberben az életművét átfogó emlékkötet jelent meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában