Verseny

2024.01.10. 07:25

Iskolánként, kategóriánként egy-egy diák vehet részt

Közeleg a dátum és a második forduló: a Szép magyar beszéd versenynek az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár ad otthont.

Csete Ilona

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

Orosházán Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2023–2024. tanévre meghirdette a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd” versenyt az általános iskolák 5–6. és 7-8. évfolyamos, valamint az e korosztályoknak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt (sem bronz, sem arany fokozatút).

Az első, iskolai fordulót követi a verseny II. fordulója, a városi, város környéki, kerületi megmérettetés. Időpontja 2024. február 1., csütörtök 14 óra, helyszíne a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. A II. fordulóba jutott tanulóknak a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság által kijelölt kötelező és a tanuló által szabadon választott szöveg felolvasása a feladatuk.

Szabadon választottként 20-25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk, mely csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, ami nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat. A 7-8. osztályosoknál kívánatos az esszé- vagy tanulmányrészlet. A versenyen iskolánként és kategóriánként 1-1 tanuló vehet részt.

Érdemes felkeresni a városi könyvtár oldalát, a részletekről ott lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!