Értékőrzés

2023.12.29. 15:51

Tetszést arattak a dombegyházi szakember nulla forintból kivitelezett ötletei

A Nemzeti Művelődési Intézet Állandó értékek, új nézőpontok címmel tartott stratégiai konferenciát még novemberben. Fókuszba kerültek a generációs, a társadalmi és a digitális kihívások. Dombegyházi jó gyakorlatairól, a nulla forintos ötletek sikeréről műhelymunka keretében tartott előadást Dohorné Nagy Nóra.

Csete Ilona

A Dugonics utca volt a cél, megtettek 7272 lépést. A Bisztray birtok régi keresztje előtt fotózkodtak.

Fotó: BMH

Aktív résztvevője volt a Dombegyházi Közösségi Színtér és Könyvtár közművelődési munkatársa, Dohorné Nagy Nóra a konferenciának, annak a műhelymunkának, ami a díjkiosztót követte.

Az előadásokon szó volt az értékőrzés új útjairól, a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól, a generációk sajátosságairól. Az előadók rávilágítottak arra, hogyan tudja a közösségi művelődés tartani a tempót a rohamléptekben fejlődő világgal és képes vonzóvá tenni szolgáltatásait a fiatalok számára. A konferencián kreatív jó gyakorlatok bemutatására is volt lehetőség. 

Dohorné Nagy Nóra a 23. dombegyházi mesélő volt, már újabb ötleteit készíti elő
Fotó: BMH

A Mókuskerékből FLOW-ba, avagy zökkenj ki a gyorsuló időből – mit kínál a közművelődés? című felhívásra beérkezett legizgalmasabb, példaértékű gyakorlatok sorába bekerült a dombegyházi is.

A nyári bakancslistás kihívások egyike. Ehhez is sokan csatlakoztak.
Fotó: BMH

– A felhívásra jelentkeztem, mert úgy éreztem, amit az elmúlt évben sikerrel megvalósítottam a mi dél-békési településünkön nulla forint kivitelezéssel, arról szívesen mesélek másoknak is. A 2022-es nyári bakancslistás kihívásokról van szó. 2 hónap alatt 27 kihívást teljesítettünk a résztvevőkkel, egyre többen csatlakoztak hozzám és ez arra inspirált engem, hogy ne legyenek a kihívások szezonálisak. 2023-ban már egész évben zajlott. Erről meséltem interaktív műhelymunka keretében az érdeklődők előtt – mesélt szakmai munkája sikeres bemutatásáról Nóri, aki véleményládát helyezett ki a művelődési házukban.

Sétakihívásaira minden évszakban van igény a település lakói részéről.
Fotó: BMH

–  Féléve már úgy dolgozom, hogy azt valósítom meg, amit a dombegyháziak többsége igényel, kér, javasol. Vagy ha látok kollégáktól jobbnál jobb ötleteket, azokat dombegyházivá alakítva létrehozom. Advent idején a mesesarok, a 24 mesélőnek a videón rögzített esti meséje például ilyen inspiráció nyomán született, és nagy tetszést aratott a községben élők körében. Jó volt a kezdeményezés visszhangja – összegezte tapasztalatait a szakember.

Becsalogat mindenkit a művelődési házba

Még nincs vége a 2023-as évnek, de Dohorné Nagy Nóra már újabb, közösségépítő programokat állít össze 2024-re. Közben figyeli, mások miként vonják be a fiatal generációt a közművelődés sokszínűségébe, csalják be a művelődési házakba, vagy milyen hívó szóval keltik fel az érdeklődésüket akár a falakon kívül is olyan helyszínek iránt, ami megmozgat korost és kortalant, fiatal és idősebb korosztályt is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában