Viharsarok Táncszínház

2023.11.17. 07:16

Szőke ciklon: hétfőn láthatja először a csabai közönség az eltáncolt Rejtő-regényt

Rejtő Jenő A szőke ciklon című művét mutatja be eltáncolt regény formájában a Viharsarok Táncszínház november 20-án a Békéscsabai Jókai Színházban – közölték sajtóközleményükben.

Gyemendi Réka

Ez az első, felnőtteknek szóló bemutatójuk.

Mint írják, ifj. Mlinár Pál, a táncszínház művészeti vezetője elmondta, ez az első, felnőtteknek szóló bemutatójuk, hiszen korábban mesejátékokat dolgoztak fel. Hozzátette, Rejtő „kacifántos művét” nem könnyű színpadra alkalmazni, ezért nem is készült belőle sok feldolgozás, táncszínházi formában pedig egy sem.

A tánccal, a mozdulatokkal kiválóan meg lehet mutatni egy-egy karakter jellemét, a hangulatokat, érzéseket lehet átadni, de nem könnyű történetet mesélni, ezért az ősbemutatón lesz egy mesélő, maga az író, aki az átkötéseknél, egy-egy történet elmondásánál segédkezik; de párbeszédet folytatnak, olykor monológokat adnak elő a táncosok is – fogalmazott ifj. Mlinár Pál. – A zene, a tánc és a hozzá kapcsolódó látványvilág a mai felgyorsult, élményközpontú, vizuális világban nagyon erős tud lenni, közel áll a nézők igényeihez – hangsúlyozta.

A békéscsabai Viharsarok Táncszínház az idén 75 éves Balassi Táncegyüttesből nőtt ki 2020-ban és szorosan együttműködik a Békéscsabai Jókai Színházzal. Céljukként tűzték ki, hogy megőrizzék a magyar néptánckultúra gondolatiságát és formavilágát, azt pedig a színházi életbe átemelve egy új, értékteremtő műfajt hozzon létre. Az előző évadot hét produkcióval, száz előadással zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában