Simonyi Imre

2023.11.11. 09:07

Szavalhattak, költeményt illusztrálhattak vagy verset zenésíthettek meg a fiatalok a gyulai versenyen

Huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Simonyi Imre Emlékversenyt a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium pénteken délután. Az eseményt versmondó, versmegzenésítő, „illusztrációs” és versíró kategóriában hirdették meg országos szinten.

Papp Gábor

Versmegzenísitést is hallhattak.

Fotó: Für Henrik

Az iskola könyvtárában tartott programon dr. Dávid Péter köszöntötte a megjelenteket. A pedagógus nagyon fontosnak nevezte a tradíciókat, amelynek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az iskolaépület is 130 éves már. Mint kiemelte, a Simonyi Imre Emlékverseny nagyon komoly hagyományokra tekint vissza.

Kovács Péter atya, esperes-plébános elmondta, Simonyi Imre versei nem jelentenek könnyű témát: – A költeményeiben valamit szó szerint kell venni, valamit átvitt értelemben, valamiben életérzést jelenít meg – fogalmazott. – Eközben mindegyik versszakaszban újabb és újabb dolgot fedez fel az ember. Ezért nem könnyű feladat akár szavalatban, akár képalkotásban, akár zenében feldolgozni, megjeleníteni a verseit. Akik megtették, egy műalkotást továbbvittek.

A program versmegzenésítéssel folytatódott, a nagyszalontai Arany János Líceumból érkezett Kelemen Dániel adott elő Simonyi-művet. Ezt a versillusztrációs verseny eredményhirdetése követte. Kovács Péter elmondta, nagyon komoly munkák születtek, többen felülmúlták a saját korosztályukat.

Kovács Péter: nagyon tehetséges diákok neveztek Fotó: Für Henrik

– Nagyon tehetséges diákok neveztek a rajzpályázatra, kifejezetten jó megérzéseik, meglátásaik vannak – folytatta a gondolatot. – Valaki a vers hangulatát adta vissza. Valaki egy-egy verssort emelt ki, és ahhoz készített illusztrációt. Kiemelte, fotó is megjelent a beküldött alkotások között.

– A megalkotás, a kifejezés egészen pazar – tette hozzá. – Éppen ezért nehéz volt szűkíteni a kört, éppen ezért húsz alkotást díjaztak. Az összes pályázat remekül sikerült, bennük volt a lelkesedés, a különleges szemléletmód.

A versmondóknak egy Simonyi Imre költeményt kellett elmondaniuk. A 7-8.évfolyamban Vers egy régi juhászról vagy Mint a kőfejtő vagy A Körös című alkotást. A középiskolás kategóriában pedig még több vers közül választhattak a résztvevők.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!