Nemzetközi Folklórfesztivál

2023.08.07. 15:06

Aranydukát emlékérmével tért haza a csabai Szőlőfürt Csehországból

Aranydukáttal érkezett haza a békéscsabai Strapce (Szőlőfürt) Citerazenekar a Csehországban hétvégén megrendezett XXIV. Szlovákok Nemzetközi Folklórfesztiválról.

Nyemcsok László

A Szőlőfürt citerazenéjét ének és tánc is színesítette.

Krajcsovics Hajnalka, a Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetője elmondta, a Rožňov pod Radhoštěm skanzenjében megtartott esemény – Jánošíkov-dukát – egy év híján negyed évszázada mutatja be a világ számos  pontjáról a folklórvilág szlovák örökségét. Idén Magyarországról – a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete ajánlásával – a csabai „szőlőszemek” mutatták be dalcsokrukat. Mindhárom fellépésük fergeteges sikert aratott a település főterén és skanzenjében citerazenével, énekkel, táncokkal. Nem csoda, hogy Aranydukát emlékérmét érdemeltek ki.  

– Városunk és a csabai szlovákság hírnevét öregbítette a nemzetközi színtéren is a csoport – hangsúlyozta Krajcsovics Hajnalka. – A Szőlőfürtnek már új hajtásai is vannak, generációkat ölel fel diákoktól a nyugdíjas korosztályig a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában működő együttes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában