Legjobb koreográfia

2023.07.03. 17:45

Rangos díjat érdemelt ki a tabánosok produkciója

A legjobb koreográfiáért járó díjat érdemelte ki a 497, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház közös műsora a minap a romániai Resicabányán rendezett nemzetközi színházi fesztiválon. Farkas Tamás, a Tabán művészeti vezetője, koreográfusa mesélt arról, hogy mitől 497 a 497, illetve, hogy milyen nyár vár a táncosokra.

Licska Balázs

Farkas Tamás, a Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője. Fotó: Imre György

A nemzetközi fesztivál bírálóbizottsága a legjobb koreográfiáért járó díjjal jutalmazta Farkas Tamást, aki elmondta, hogy egy mesés, hangulatos kamaraszínházba vitték el az erőteljes román témával rendelkező előadást, és hogy a publikum álló tapssal, ovációval díjazta a színpadra lépett táncosok folyamatos alkotó tevékenységét. Mint fogalmazott, a román közönség rajong a műsorért.

A 497 című produkció kiérdemelte Resicabányán a legjobb koreográfiáért járó elismerést. Fotó: Majnik Zsolt

Az első világháború előtt négy romániai fiatal – köztük Dan Dumitru – jelentkezett egy párizsi felhívásra, miszerint 100 ezer frank jutalomért körbe lehet sétálni a Földet. Előtte néptáncot és népzenét tanultak, és az út során ebből akarták eltartani magukat. A fiatalok a túra során voltak fogságban, részesültek elnöki fogadtatásban, 16 éven át utaztak gyalogosan, vonattal és hajóval.

– Egy maradt közülük életben, Dan Dumitru, aki viszont, miután idő közben kitört az első világháború és óriási volt az infláció, a 100 ezer frankos jutalommal nem tudott mit kezdeni, mivel elértéktelenedett. Hazaköltözött, ott élte le életét, a 70-es években hunyt el. A román köztudatban erősen él az ő munkássága – ecsetelte.

A Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy mivel a Kárpát-medence néprajzával, benne a román folklorizmussal is foglalkoznak, szívesen használták ezt a témát, kortárs gondolatokkal. A produkció során egyedi, különleges világ tárul a közönség elé.

Az egész rendezési koncepció abból indult ki, hogy fehér minden, hogy az utazók is tiszták, minden értelemben. Aztán, ahogy kalandokról kalandokra mennek, fizikálisan és mentálisan is elkezdenek koszolódni, mocskolódni. Egyrészt ezt jelképezi a festékek használata, és az előadás végére a táncosok teste, keze és lába, valamint az egész színpad úszik a festékben. Másrészt a festékekkel szimbólumokat, állomásokat jelenítenek meg.

Hangsúlyozta: a cél az volt, hogy ne egy közhelyes előadást vigyenek a publikum elé, hanem egy olyat, amelyen napokon át rágódhatnak a nézők, és a tapasztalatok, a visszajelzések alapján mindenkinek más az üzenete. A produkció pedig azért kapta a 497 címet, mert pont ennyi pár bocskort koptattak el a gyaloglás során az utazók.

A műsorban négyen táncolnak – Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence és Varga József –, társrendezője – Farkas Tamás rendező, koreográfus mellett – Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója, látványtervezője Ioan Horga, zeneszerzője pedig a békéscsabai származású Gera Gábor. A Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy a műsort bemutatták korábban Békéscsabán, játszották több alkalommal Budapesten, és a jövőben elviszik többek között Gyulára és Szegedre is.

A program megvalósulását támogatta a Nemzeti Tehetség Program.

Nyáron sem pihennek a táncosok

A Tabán Néptánc Egyesület berkein belül 400-nál is több fiatal táncol, és azt, hogy mit tanultak az elmúlt tanév során, a közelmúltban mutatták be a Csabagyöngye Kulturális Központban – sőt, hogy kiszolgálhassák a 700 nézőt, dupla előadásra volt szükség. Farkas Tamás elmondta: nemcsak Békéscsabán foglalkoznak az utánpótlás-neveléssel, a Táncoló Vidék Program keretében Csanádapácán, Gerendáson, Kaszaperen, Kondoroson, Medgyesegyházán és Telekgerendáson is oktatnak.

Kiemelte: a tabánosok nyáron sem tartanak szünetet. A napokban rendezték meg hatodik alkalommal a dél-alföldi határon átívelő néptánctábort a tarhosi kastélyparkban, amelyre mintegy száz fiatal érkezett Budapesttől Pécsig, a programot pedig a napi 5-6 órányi tánc mellett koncertekkel, viseletbemutatókkal, népzenei előadásokkal spékelték meg. Emellett számos rendezvényen lehet majd a tabánosokkal, a produkcióikkal találkozni a nyár folyamán, sőt az ifjú tabánosok Montenegróba is elutaznak egy fesztiválra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában