Tradíciók

2023.07.11. 18:01

A tánc és a hagyományok állnak a középpontban a gyulai táborban - galériával, videóval

Hetvenkét diák részvételével immáron negyedik alkalommal rendezik meg az Országos Román Hagyományőrző és Néptánctábort Gyulán, a román kulturális központban, illetve a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban. Az egész héten át, szombatig tartó program középpontjában a tánc áll, de amellett a kapcsolódó néprajzi tradíciók is kiemelt szerepet kapnak.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám 

– Nagyon fontosak számunkra a táncaink és a hozzákapcsolódó hagyományok. A tábor egyik célja pedig éppen ezeknek a tradícióknak a megőrzése, illetve megerősítése – nyilatkozta hírportálunknak Kozma György. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke elmondta, az immáron negyedik alkalommal életre hívott tábor éppen ezért nemcsak a táncról szól, hanem komoly szerepet kapnak a néprajzi elemek is. Ennek megfelelően a csapat rögtön a hétfői nyitónapon a román tájházba látogatott, ahol nemcsak az intézményt, hanem az egykori paraszti életet is bemutatták nekik.

– A gyerekek, a fiatalok képet kaptak arról, hogy miként éltek és miként tevékenykedtek őseink, dédszüleink a ház körül – számolt be az elnök az első napról.

Kozma György kérdésünkre kifejtette, évről évre több gyermek vesz részt a táborban, idén már hetvenketten érkeztek Gyulára a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata által fenntartott közoktatási intézményekből, Battonyáról, Elekről, Kétegyházáról, Gyuláról, Méhkerékről, illetve a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakálból.

Ahogy említettük, a hét gerincét a tánc, a tánctanulás adja. Kedden méhkeréki, szerdán eleki, csütörtökön bihari és kétegyházi táncok kerülnek középpontba, azokat ismerhetik meg és sajátíthatják el a fiatalok. 

Az elnök kitért arra, hogy a táncon kívül könnyed programok is színesítik a napokat, moziest és sportvetélkedő is szerepel a palettán, illetve a gyerekek szombaton belépőt kapnak a Gyulai Várfürdőbe.

– A szakemberek, a pedagógusok nélkül a tábor nem jöhetne létre. A diákokat olyan országosan elismert néptáncpedagógusok segítik, mint Netye György, Nedró János, Grósz György és Bágy György. A hagyományőrzés vonalán Martyin Emília néprajzos-muzeológussal, illetve a helyi román iskola tanáraival közösen állították össze a tematikát. Emellett minden iskolából érkeztek pedagógusok, hogy vigyázzanak a gyerekekre.

A tábor egyébként hagyományos gálaesttel zárul pénteken este 6 órától, amelyen a résztvevők bemutatják a héten tanultakat. Mellettük az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesület és a méhkeréki Nyisztor György Hagyományőrző Néptánc Együttes is fellép, a programot pedig közös vacsorával zárják, amin, ahogy a gálán, a szülők is ott lehetnek. 

A 10 éves Orosz Nóra, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákja hírportálunknak elmondta, elsősorban a tánc vonzotta a táborba.

– Szeretek mulatozni, aminek a tánc a legjobb eszköze – tette hozzá. Mint elárulta, nagyon jól telnek a napok, különösen, mert nagyon szeret táncolni, de az is tetszik, hogy ott alszanak a táborban. Hozzátette, érdekes volt a hétfői kétegyházi látogatásuk is, ahol múzeumi programok és foglalkozások is várták őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!