Koszorúzás

2023.06.16. 11:56

Nagy Imrére emlékeztek Békéscsabán

A Nagy Imre Társaság Békéscsabai Csoportja szervezésében tartottak megemlékező koszorúzást pénteken, Nagy Imre és társai kivégzésének 65., újratemetésének pedig 34. évfordulóján a mártír miniszterelnök szobránál, a Nagy Imre téren.

Vásári Erzsébet

A Békéscsabai Fidesztől Alföldi Károly és Nagy Sándor érkezett koszorúzni

Fotó: A szerző felvétele

 Az eseményen a Békéscsaba Városi Nyugdíjas Egyesület népdalköre működött közre, illetve Gazsó Bálint, a BSZC Zwack József Technikum szavalt verset. Nagy Imre életútját, tevékenységét és történetét pedig Márk Beáta, a Zwack József Technikum történelemtanára idézte fel.

Az emlékbeszédben elhangzott, 1944-ben a debreceni Ideiglenes Nemzetgyűlés földművelődésügyi miniszterré nevezte ki Nagy Imrét, aki 1945-ben terjesztette a kormány elé a földosztásról szóló rendelet-tervezetét, amely után megkezdődtek a földosztások. 1949-től azonban háttérbe szorult, mivel nem értett egyet az aktuális, mezőgazdaságot átalakító politikával. Időközben egyetemi oktatóként dolgozott. Az 1956-os forradalom alatt a Minisztertanács elnöke lett, majd 1958-ban kivégezték. A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el Nagy Imre szobránál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában