Kiállítás

2023.05.24. 10:34

Ezeket a foltokat csodálja most mindenki Tótkomlóson - galériával

Varrnak, bontanak, s bevallják, egyik jobb mulatság, mint a másik – ezt nevetve mesélték a tótkomlósi természet házában az orosházi foltvarrók, akiknek munkáiból kedden nyílt kiállítás. Pazar a látvány, pontosabban szemet kápráztató.

Cs. I.

A tulipánt megtanulták elkészíteni apró anyagokból

Fotó: Csete Ilona

Geometriai formák, színek, minták, anyagok, foltalakzatok egymáshoz illesztésével születik meg az asszonyok kezei nyomán a művészi hatás, a végeredmény. Legyen az ágytakaró, konyhai edényfogó, vagy terítő, netán "banyatank" vagy divatos női táska, vagy lakásdísz.

S miként kerül a megnyitóra egy mentőtiszt? Szilaj Izabella (a tótkomlósi mentőállomás vezetője) fiának a nagymamája is aktív tagja az immár 25 éves orosházi foltvarró közösségnek. Mondhatjuk elfogulatlanul: ujjaiban van a tudás, ahogy a többiekében is.

– Mindig csodálattal néztem, hogy a gondosan kiszabott geometriai formákból miként születik meg egy takaró, adventi ajtódísz, táska. Ezeknek az alkotásoknak a nagyszerűségét az is adja, hogy nem csupán vitrinben láthatók, hanem sokak lakását díszíti, vagy mi, magunk vagyunk a használói. Azon túl, hogy a foltvarrók ilyen remek dolgokat készítenek, a szerda délutánjaik kiváló közösségformáló alkalmak is - tette hozzá köszöntőjében Szilaj Izabella.

Az orosháziak vezetője, Végváriné Rehák Gizella arról is beszélt, hogy amilyen szorgalmas az ő közösségük, éppen olyan lelkes és tehetséges csapat a mezőkovácsházi is. Évente szerveznek foltos napot, ahol a környék foltvarrói megoszthatják tudásukat, tapasztalataikat és folyamatosan tanulnak egymástól.

Tótkomlóson is elsajátíthattak egy-két jó fogást, öltéstechnikát a vállalkozó kedvűek. Pillangót, tulipánt készíthettek a kiállítás látogatói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában