Hagyományőrzés

2023.04.29. 09:30

Két májusfát állítottak és díszítettek fel a gyermekek a Kondorosi Csárda melletti téren

Óvodás és iskolás gyermekek állítottak és díszítettek fel színes szalagokkal két májusfát a kondorosi Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Ház, valamint a Településüzemeltető és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársainak segítségével pénteken.

Ny. L.

A gyermekek jókedvűen díszítették fel a májusfákat a Kondorosi Csárda melletti téren

Forrás: Facebook

Ribárszki Péter, a város polgármestere és Petrovszki-Rigler Ivett, a könyvtár vezetője hangsúlyozta, a hagyományőrzést fontosnak tartják a településen, és a gyermekek játékos formában ismerkedhettek meg most is egy régi szokással. Emellett a májusfák – melyek a természet újjászületésének szimbólumai  is – még szebbé és „aktuálissá” teszik a Kondorosi Csárda környezetét.

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma is 
Forrás: Facebook

A program során elhangzott, ahogy a Kondorosi Csárdához, úgy a májusfához is legendák kötődnek. Utóbbihoz az, hogy Fülöp és Jakab apostoloknak – akik az első században éltek – térítő útjuk során egy Valburga nevű, szűz leány volt a segítőtársuk, akit a pogányok megrágalmazták. Valburga azonban, hogy a gúnyolódókat megszégyenítse, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, letérdelt és imádkozott előtte, mire a száraz fa a pogányok szeme láttára kizöldült. Innen eredt a keresztény fiatalságnál a májusfa állítása. Több évszázadon át, 1955-ig az egyházi kalendáriumban ugyanarra a napra, május 1-jére esett az említett apostolok ünnepnapja, valamint szent Valburga emléknapja is. Valójában viszont soha nem találkozhattak életükben, mert Valburga 700 évvel később élt, mint Fülöp és Jakab.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában