Autizmus világnapja

2023.04.04. 20:06

Kékben ragyogott a Csabagyöngye

Az autizmus világnapja apropóján kékben ragyogott kedden a Csabagyöngye Kulturális Központ, illetve az intézményben mintegy nyolcvan önkéntes gitározott és énekelt közösen a jelenlévőkkel húsz dalt, a Mindig kell egy baráttól a Csak egy kék színű virágon át az Arra születtünkig. Az immár hagyományos rendezvényt a dél-alföldi régióban a legtöbb érintett családdal kapcsolatot tartó, békéscsabai Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány szervezte.

Licska Balázs, [email protected]

Mintegy nyolcvan önkéntes ragadott gitárt és énekelt közösen a jelenlévőkkel az autizmus világnapja apropóján a Csabagyöngye Kulturális Központban

Fotó: Bencsik Ádám

Szántó Tamás, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy 2007-ben egy ENSZ-határozat jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának, felhívva a tagállamok és a világ figyelmét arra, hogy ezen a napon igyekezzenek ráirányítani a figyelmet az autizmussal élők helyzetére, szükségleteire, támogatásának fontosságára, és ilyenkor kivilágítanak egy-egy emblematikus épületet is. Az Aut-Pont alapítvány 2011 óta szervez ilyen programokat, amelyhez egy olyan közösségi eseményt is társítanak rendszeresen a közös gitározással és énekléssel, amilyen az évben máskor nincs. Úgy véli, ez az élmény is arra emlékezteti majd a jelenlévőket az év más napjain, hogy vannak olyanok, akik másképpen gondolkodnak, mások a lehetőségeik, és időnként türelemre, támogatásra van szükségük.

– A tudományos kutatások eredménye szerint minden 59. megszületett gyermek életét befolyásolja az autizmus, azaz itthon 140 ezer, Békéscsabán nagyjából ezer embert érinthet – tette hozzá Szántó Tamás. Az elnök elmondta, hogy közel negyed évszázada létrehozott alapítvány szolgáltatásait az elmúlt időszakban 272 család vette igénybe. A nappali intézmény 24 férőhelyes, a támogató szolgálat pedig 20 embernek segít. Mint mondta, az alapítvány kapacitásai, lehetőségei korlátozottak, számos területen lenne további szükség szolgáltatásnyújtásra, a kisgyermekkori támogatástól a felnőttkori lakhatáson át a szülősegítő szolgáltatásig.

Szántó Tamás arról is beszélt, hogy miként lehet a mindennapokban támogatni az autizmussal élőket. Ha valaki azt érzékeli, hogy a közelében van olyan, aki furcsán viselkedik, bizonytalan, az adott helyzetből keveset ért, akkor megteheti, hogy valamilyen módon igyekszik a számára rendelkezésre álló információkat megosztani vele, esetleg arra utaló mozdulatokkal jelezni neki, hogy ugyanazon információk birtokában aztán megfelelő döntést hozhasson. A kihívás az, hogy az autizmussal élő is a saját tudása szerint a legjobb megoldás mellett határoz, viszont azok nem feltétlenül illeszkednek a társadalmilag elfogadott normákhoz, szokásokhoz. Az alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: türelemre van szükség, és meg kell erősíteni őket abban, hogy az adott helyzetben mi az elvárható.

Az együttműködés jellemzi Békéscsabát

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy az emberek az átlagosan viselkedőktől nem tartanak, ők hamar ki- és megismerik egymást, hamar kapcsolatot teremtenek. Viszont azokkal szemben, akik az átlagostól eltérnek, van egy másfajta hozzáállás, egy kétely. Úgy véli, az autizmussal élőkkel kapcsolatban a kezdeti idegenkedést immár, a sok érzékenyítésnek köszönhetően felváltotta az együttműködés, szerinte Békéscsabán mindenképpen ez a jellemző. Hangsúlyozta, hogy ennek érdekében sokat tett az Aut-Pont alapítvány is, amelyet és amelynek rendezvényeit igyekszik az önkormányzat, a városvezetés is a lehetőségeihez mérten támogatni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában