Kulturális központ

2023.04.04. 06:35

Gálával ünnepelte tizedik születésnapját a Csabagyöngye – galériával

Tíz éve nyitotta meg a kapuit az ifiház felújítását követően a Csabagyöngye Kulturális Központ. Ennek apropóján adott otthont az intézmény hétfőn egy nagyszabású, telt házat hozó gálának, amellyel megnyitották az idei Békéscsabai Tavaszi Fesztivált is.

Licska Balázs, [email protected]

Merészet álmodtak Békéscsabán, de minden feltétel adott volt, többek között a virágzó kulturális élet ahhoz, hogy egy igényesen kialakított kulturális központot hozzanak létre – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, utalva arra, hogy így megszületett tíz éve az impozáns, ezerarcú Csabagyöngye Kulturális Központ.

Závogyán Magdolna beszélt a névválasztásról is: a helyiek nevezték el a Stark Adolf által nemesített szőlőfajtáról az intézményt, ez pedig a helyi értékek megbecsüléséről is szól.

Závogyán Magdolna

Hangsúlyozta: a kulturális központ olyan mutatókkal rendelkezik, amelyek önmagukért beszélnek. Évente több mint ezer rendezvénynek ad otthont, 300 ezer látogatót fogad, valamint 125 kisebb-nagyobb közösségnek biztosít fontos találkozási pontot. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt három hónap – amikor zárva tartott az intézmény – az erőgyűjtés, a lendületvétel időszaka volt.

– A kultúra, a művészet nem valami félelmetesen bonyolult kiváltság – folytatta. A kulturális örökség körülvesz, tapintható és látható, azaz megtapasztalgató. Az élő kultúrát, hagyományt hirdeti és közvetíti a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál is, amelynek kínálatában mindenki meglelheti a neki megfelelő programot. Hangsúlyozta: a Csabagyöngye Kulturális Központ születése, valamint egyenletesen magas színvonalú, a kor kihívásaira naprakész választ adó működése nemcsak a városban, hanem az egész Kárpát-medence kulturális életében meghatározó jelentőségű.

Szarvas Péter polgármester egy üveg pezsgőt ajándékozott Szente Béla igazgatónak a Csabagyöngye Kulturális Központ tizedik születésnapja apropóján.

Szarvas Péter polgármester azt mondta, hogy Békéscsaba elmúlt tíz évét sokféleképpen lehet jellemezni, de szerinte a megújulás évtizede volt. Hiszen korszerűsítették az Orosházi úti felüljárót, a vasútállomást, a Gőzmalom teret, a Munkácsy Emlékházat, a könyvtárat többek között. És megújult az immár Csabagyöngye Kulturális Központ nevet viselő egykori ifiház. Aláhúzta: az elmúlt tíz év nemcsak a számok, hanem az érzések, a kialakult közösségi kultúra, a számos rendezvény kapcsán is sikeresnek minősíthető.

– Az intézmény megépítése és a kialakított kulturális erőtér beváltotta a hozzá fűzött reményeket – folytatta a városvezető. Ugyanakkor egy kulturális központ lényege nem az épületben rejlik, hanem a benne folyó munkában. Azért van rendszeresen telt ház, mert sokan szeretik az intézményt és figyelik a gazdag kínálatát. Az elmúlt három hónapból – amikor zárva tartott az energiaválság miatt – is látszik, hogy mit jelent a Csabagyöngye Kulturális Központ, hiszen sokaknak hiányzott. Kiemelte: az intézmény a jövőben is rengeteg programnak ad majd otthont.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki évtizedeken át volt az intézmény igazgatóhelyettese – parlamenti elfoglaltsága miatt – videóüzenet küldött. Elmondta, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központ tízéves, de a jogelődökkel több mint 50 éves múltra tekint vissza. Bár az építkezés előtt sokan féltették az egykori ifiházat és annak hangulatát, az épület korszerűsítésre szorult, megérett az átalakításra. Az elmúlt évtized bizonyította, hogy erre szükség volt, számos rendezvénynek adott otthont, számos közösséget szolgál ki. Kijelentette, hogy az elmúlt tíz év sikertörténet.

Rengetegen léptek színpadra

A gálán olyanok léptek színpadra, akik az elmúlt tíz évben rendszeres vendégei voltak a háznak és akiket kedvel a közönség, valamint olyanok, akik valamilyen módon kötődnek Békéscsabához, az intézményhez. A programban felléptek Tóth Dóri és zenésztársai, a Calandrella Kamarakórus, Miklósa Erika, az Ismerős Arcok, a Csaba Big Band és a Csabai Színistúdió, a Borsodi Blue, Pribojszki Mátyás, valamint Farkas Zoltán, az Ektomorf frontembere. A műsort az egykori színistúdiós Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze vezette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!