Békéscsaba

2023.04.29. 15:03

Álomvilág címmel nyílt rajzkiállítás a Téglában

Álomvilág címmel nyílt meg a Diósné Csontos Julianna rajzait, illusztrációit, nyomatait bemutató kiállítás a békéscsabai Tégla Galériában.

N. Sz.

Varga János, Kölcseyné Balázs Mária, Diósné Csontos Julianna és Litauszky Györgyné a megnyitón

Fotó: Nagy Szilvia

Kölcseyné Balázs Mária köszöntője és Varga János gitárelőadása után Litauszky Györgyné nyitotta meg a tárlatot, aki a művész életútjából villantott fel fontos pillanatokat. Elmondta, Diósné Csontos Julianna Szegeden a Tömörkény gimnáziumban végzett kerámia és rajz szakon, ám évtizedekig gyermekkönyvtárosként, vezetőként dolgozott. Életében mindig fontos szerepet kaptak az akvarellceruzák, aprólékos grafikáinak nagy részét, melyek elemelnek a földtől, mesék, álmok ihletik. A művész illusztrált egy szlovák, kisiskolásoknak szóló tankönyvet is, adományozott képet a Bátor tábor gyermekeinek, de készített a személyiségükhöz illő rajzot unokáinak is.  Tojásírásban, mézeskalács-díszítésben is jeleskedik, az alkotásban nyugdíjasként is nagy örömét leli. 

Fotó: Nagy Szilvia

A köszöntő után a művész hozzátette, nagyon szép gyermekkora volt, rengeteg mesét, verset olvasott, sokat játszott. Nemcsak a népmesék, hanem egyfajta álomvilág is megelevenedik rajzaiban, melyek a gyermeki létéből fakadnak. Példaképének Gross Arnold Kossuth-díjas grafikust tekinti, szereti és sokszor alapul veszi részletgazdag stílusát. Diósné Csontos Julianna alkotásait  július 14-éig csodálhatják meg az érdeklődők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában