Kreatív ipar

2023.04.03. 19:55

Csabai középiskolások legjobb fényképeiből nyílt kiállítás

Az 56. Országos Középiskolai Fotókiállításon megjelent békéscsabai alkotásokból nyílt tárlat hétfőn Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban, az immár a kreatív iparnak helyet adó térben.

L. B.

A szent-györgyis diákok remek felvételeiből nyílt kiállítás

Fotó: Bencsik Ádám

Varga Tamás alpolgármester elmondta: a diákoknak szóló országos pályázatra közel 800 alkotás érkezett, ezek közül választotta ki a zsűri a legjobb százat, amelyekből kiállítás nyílt Pécsett. A tárlaton 29 olyan mű szerepelt, amelyeket a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói készítettek. Mind a két kategóriában békéscsabai győzelem született Pap Boglárka és Nagy Kristóf révén, és a békéscsabai középiskola elhozta a legjobb intézménynek járó vándorserleget.

Varga Tamás
Fotós: Bencsik_Adam

Pap Boglárka és Nagy Kristóf mellett a pécsi fotókiállításon, azaz a legjobb százban helyet kapott Boros Petra, Éber Boldizsár, Horváth Anna, Huszárik Veronika, Kiss Beatrix, Martincsek Csaba, Molnár Dorina, Nagy Zsófia, Somogyi Martin, Szpisjak Nadin, Túri Kíra, Tyichi Brigitta és Zsibrita Csilla alkotása is. A tárlatot népszerűsítő plakáton Éber Boldizsár felvétele szerepelt. A diákokat Imre György és Veszpi Andrea készítette fel.

Mint fogalmazott, a fotózás széles körű kreativitást és képzelőerőt igényel. Akik elmerülnek a fotózásban, képessé válnak arra, hogy megfigyeljék a világot és kifejezzék saját, egyedülálló látásmódjukat. A fotózás során a diákok magabiztosabbá válnak, fejlesztik a problémamegoldó képességüket, hiszen az alkotás során számos kihívással szembesülnek. Kiemelte, a képzésnek van egy másik fontos aspektusa is, ez pedig az, hogy a fiatalok kreatív közösséget alkotnak.

Varga Tamás alpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy megbízható és magas szintű képzés nélkül nehéz megfelelni az elvárásoknak. Bár közhely, manapság az okostelefonok révén mindenkinek egy fényképezőgép van a zsebében, a kezében. Mint elmondta, ember legyen a talpán, aki lépést tud tartani a technikai fejlődéssel és a trendekkel. A verseny eredménye viszont azt jelzi, hogy a Szent-Györgyi Albert technikum iparművészeti képzése és tanulói állják a versenyt – sőt nyerik is.

Imre György a kiállítás és az azon megtekinthető felvételek kapcsán kiemelte a nyomdaipari tudás- és képzőközpont szerepét, amely a nyomatokat készítette. Úgy véli, így egy biztos háttér van mögöttük annak érdekében, hogy a látogatók remek minőségben élvezhessék a felvételeket.

Imre György

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!