Gyomaendrőd

2023.04.21. 15:59

A Kner-család életét és munkásságát dolgozza fel a kiállítás és a bemutatott könyvek - galériával

Kner Albertről és családjáról szóló kiállítást, valamint kettős könyvbemutatót tartottak pénteken. A Gyomai Kner Nyomda Zrt. által életre hívott rendezvénysorozatnak a Kner Múzeum, valamint a Kállai Ferenc Művelődési Központ adott otthont.

V. E.

A szerző felvétele

Erdész Ádám, a vármegyei levéltár nyugalmazott igazgatója és a könyvek egyik szerzője a megnyitón elmondta, az épületbe belépve talán sokan meglepődnek a kontrasztos összképtől, hiszen vakolattól megszabadított falakat és blokktéglákat, mellettük pedig finoman nyomtatott, elegáns tablókat, illetve régi nyomdász gépeket láthatnak az érdeklődők. Különös kiállítás tehát ez, hiszen az építkezést, a jót és a rombolást, a káoszt egyben mutatja be. Ráadásul az épület is említésre méltó, hiszen a tárlatnak helyt adó ház Kner Endre, a nyomdaalapító Kner Izidor második fiának és családjának otthona volt egykor. Az ingatlant nemrég vásárolta meg a Kner Múzeum és Könyv Alapítvány, és falai között a jövőben egy hagyományőrző intézmény lesz.

Megtudtuk, a kiállítási tér kialakításának ötlete Gát János, New York-ban élő galériatulajdonosé volt, a látvány és hangulat Szonda István néprajzos muzeológus, kulturális antropológus és igazgató érdeme. Erdész Ádám hozzátette, a megnyitó után két könyvet is bemutatnak. Az egyik a Kner család 1938 és 1949 közötti levelezéséből, válogat, a másik pedig Kner Albertről szól.

Robert Elton Brooker szerző kifejtette, hosszas kutatás előzte meg a könyvek összeállítását, amelyek nem valósulhattak volna meg a Kner család tagjainak segítsége nélkül. Kner Albert unokájával, Steve-el – aki szintén eljött Chicagóból a rendezvényre – fantasztikus dolgokat találtak a padláson. Sokat segített a New Yorkból érkezett Carol is, aki Kner Albert menye, és az egész kutatás során rengeteg történetet mesélt el.

Robert Elton Brooker elárulta, az angolszász világban Kner Albert neve nem csupán azért ismert, mert ő találta fel például azt a csomagolást, amibe hat sört vagy hat kólát lehet beletenni, vagy a cigaretta kartonját, hanem azért is, mert életútja érdekes. 1940-ben költözött Chicagóba feleségével és két gyermekükkel. Az újrakezdésnél ott volt a háttérben a család többi tagja is, apjával rendszeresen levelezett, miközben az olasz fronton harcolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában