Hungarofest

2023.03.10. 06:30

Ausztráliában turnézik a békéscsabai Tabán Táncegyüttes

Harminckét óra alatt teljesítették a Békéscsaba, valamint az Ausztrália, Victoria állam fővárosa, Melbourne közötti 16 ezer kilométeres távolságot, majd részt vettek a déli félteke legnagyobb magyar kulturális rendezvényén, a Hungarofesten a Tabán Táncegyüttes és a Talléros Együttes tagjai – ismertette Farkas Tamás, a Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa.

L. B.

Fotók: Tabán Táncegyüttes

Most járnak a nagyjából egyhónapos turné felénél. A victoriai magyaroktól érkezett felkérés nyomán a Hungarofesten táncház, népzenei koncert, folklórműsor, számos gyermekprogram és hangszerbemutató szerepelt a programban. Most egy ünnepi műsort készítenek március 15-e apropóján, helyi táncosok, színészek, illetve a Tabán és a Talléros bevonásával. A műsort – amelynek rendező-koreográfusa Farkas Tamás – március 19-én mutatják a Melbourne-i Magyar Központban.

A művészeti vezető hozzátette, hogy közben folyamatosan építik a kapcsolatokat a helyi közösségekkel, táncegyüttesekkel, és már most tervezik a jövő évi programokat, közös műsorokat.

A tabánosokhoz kapcsolódó hír, hogy nemrég együttműködési szerződést kötött a Tabán Néptánc Egyesület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a megállapodás a kolozsvári kar táncművészeti szakán zajló néptáncoktatást érinti.

Egy hónapig tartózkodnak Ausztráliában a Tabán Táncegyüttes és a Talléros Együttes tagjai.

Az előzményekről Farkas Tamás elmondta, hosszú évek óta fűzi szakmai és baráti kapcsolat Erdélybe, mindig is a támogatta a romániai magyar néptáncmozgalmat, táncos- és oktatóképzést. A mostani, kultúrstratégiai megállapodás nyomán a békéscsabai civil szervezet a jövőben oktatót biztosít a kolozsvári táncművészeti szak számára: első körben Farkas Tamás és Farkas Ágnes lesz az oktatópáros, de tervezik a delegált oktatógárda bővítését.

Kiemelte: hosszú távon az együttműködés számtalan lehetőséget kínál mindkét fél számára, példaként hozta fel a csereprogramok, a közös műsorok, a továbbképzések együttes szervezését. 

Az egyetem számára pedig azért hasznos a kooperáció, hiszen az oktatót a Tabán Néptánc Egyesület fizeti. Hangsúlyozta, hogy az egyesület számára minden kapcsolatfelvétel fontos, úgy véli, hogy egy vidéki civil szervezetnek példátlan lehetőség és megtiszteltetés egy ilyen prominens, ismert és elismert felsőoktatási intézmény munkájába bekapcsolódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában